ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: OLAF

A magyar elnyomó jellegű kleptokrácia felé csúszik az Egyesült Államok?

A mértékadó amerikai lapok – az oroszokkal mondhatni saját szakállára különtárgyalásokat folytató Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó tegnapi lemondása nyomán – ma is tovább boncolgatják az Egyesült Államok politikájára gyakorolt vélt, lehetséges, illetve bizonyított túlzott orosz befolyás veszélyeit. A The New York Times egyik kommentárja – David Brooks tollából – az orosz problematikán is túlmutató, sokkal általánosabb dimenzióban, már egyenesen azt a kérdést teszi fel, mi lehet a legjobb módja a Trump-kormányzattal szembeni ellenállásnak. Három lehetséges forgatókönyvet vázol fel.

A multikulturalizmus nem működik Magyarországon – Orbán fajtatiszta magyart akar?

Úgy látszik, a bevándorlás ügyében Orbán Viktor még inkább szigorított a kompromisszumot amúgy sem ismerő álláspontján, amikor kijelentette: Magyarországon nem működik a kultúrák együttélése, és hogy az országot meg kell óvni a multikulturalizmus hatásaitól. Le Figaro francia konzervatív lap azt tartja a legfontosabb elemnek Orbán Viktor tegnapi kijelentéseiből, hogy a politikus véget akar vetni a multikulturalizmusnak. Vagyis csak még tovább keményített álláspontján a bevándorlás kapcsán. Pedig ebben az ügyben már eddig is rendszeresen összecsapott európai kollégáival. A múlt hónapban az Európai Parlamentben azt fejtegette, hogy az őrülettel határosak a Bizottság kvótajavaslatai.  

Európai Csalás Elleni Hivatal: rekordszámú vizsgálat, rekordösszegű visszafizettetés

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ma nyilvánosságra hozott jelentése szerint 2014-ben unió-szerte kitűnő eredményeket ért el a csalás elleni küzdelem területén. A hivatal számos vizsgálatot folytatott amellett, hogy az eljárások időtartama folyamatosan csökken.

Leállíttatták az építkezést az M4 autópálya kartellgyanúval érintett szakaszán

Lázár János és Seszták Miklós miniszterek utasítást adtak arra, hogy azonnali hatállyal állítsák le az M4 autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építését – jelentette be a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón kedden Budapesten. Csepreghy Nándor elmondta, Lázár János mint az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter, Seszták Miklós pedig mint a közlekedésért felelős miniszter utasította a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgatóját az építkezés azonnali leállítására.

Erőfeszítések a csalás ellen küzdelemben

Az Európai Bizottság pénzügyi érdekek védelméről szóló éves jelentésének (PIF-jelentés) értelmében a tagállamoknak az eddiginél többet kell tenniük az uniós forrásokat érintő csalás megelőzése, felderítése és bejelentése céljából. A jelentés részletes ajánlásokat határoz meg azokon a területeken, amelyekre a nemzeti hatóságoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk.