ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Párizs

Batsányi János – Párizs, Linz

Batsányi János kalandos és tragikus fordulatokban bővelkedő életét nagyban meghatározta a történelem. A forradalmi hevületű versek szerzőjeként inkább ismert poéta alázatos munkájával eredményesen szolgálta a magyar nyelv és irodalom ügyét is.

Los Angeles is aggódik: a kaliforniai nagyváros nyakán maradhat az olimpia

Los Angeles tényleg elnyerheti a 2024-i olimpiai játékok rendezési jogát – de biztos, hogy ezt akarjuk is? –kérdezte a kaliforniai nagyváros lakosainak nevében Mariel Garza a Los Angeles Times internetes felületén megjelent véleménycikkében, a budapesti visszalépésről szóló hír nyomán. Felidézte, hogy az amerikai olimpiai bizottság választása eredetileg Bostonra esett, legyen a pályázó a keleti parti nagyváros, de ez rossz döntésnek bizonyult: a bostoniak jó része nem kért abból a megtiszteltetésből, hogy nyakig eladósodjék egy olyan esemény miatt, amelyre sokan nem is engedhetik meg maguknak a belépőjegyet.

Magyar utcanév (Budapest) – Mons, Párizs, Berlin

A rendszerváltás után nem egészen egy évtizeddel, 1999. március 12-én Magyarországot – Lengyel- és Csehországgal együtt – felvették az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe. Az új tagok zászlait akkor vonták fel valamennyi NATO-létesítmény, köztük az európai haderők mons-i főparancsnoksága előtt is, ahonnan nem sokra rá már a Jugoszláviára mért légicsapásokat irányították.

József Attila – Párizs, Moszkva

A 20. század első felének nagy, magyar költői, írói – Ady Endre, Márai Sándor, Illyés Gyula, Fejtő Ferenc – lehetőséget kaptak a sorstól arra, hogy a világkultúra központjában, a francia fővárosban pallérozzák tudásukat. Közéjük tartozott József Attila (1905–37) is.

Ady Endre – Párizs, Róma, Bukarest

Már a középkorban is számos magyar diák tanult a francia főváros egyetemén, a felvilágosodás és a francia forradalom nyomán pedig megkülönböztetett figyelmet fordítottak a műveltség kovácsai a Szajna-parti metropolisra. „Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!" – írta Batsányi János, s felszólítását azóta is híven követték megannyian.

Miközben a világ az új klímaegyezményt írja alá, aközben nálunk állni látszik az idő

Több mint 130 állam- és kormányfő lesz jelen holnap, április 22-én az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás pénteki ünnepélyes aláírásán New Yorkban. Magyarországot várhatóan Áder elnök képviseli majd, Orbán Viktor pedig nem lesz ott, ahogy a párizsi klímacsúcsot is kihagyta. – Az Energiaklub országos felmérése világosan mutatja: a magyar lakosság több mint négyötöde a mindennapjaiban is érzékeli az éghajlatváltozás hatásait, és aggódik a klímaváltozás miatt. Tízből heten védtelennek érzik magukat a klímaváltozás hatásaival szemben. A válaszadók leginkább attól tartanak, hogy a klímaváltozás egészségügyi problémákat okoz számukra vagy szeretteik számára. 


1 2 3 4 5 6   >