Címke: Pécs

Studium generale: Pécsett fölavatják az első magyar egyetem rekonstruált épületét

Március 18-án a déli órákban ünnepi külsőségek között avatják föl a pécsi Középkori Egyetem rekonstruált épületét a székesegyháztól északra, a Dóm tér felső részén – írta szerkesztőségünknek Bozóky Anita, a Zsolnay Örökségkezelő nkft. stratégiai és marketingigazgatója. A pécsi egyetem épületének helye már az 1900-as években foglalkoztatta a kutatókat, s az 1967-ben megindult feltárások alapján dr. Sándor Mária és dr. Gerő Győző ásatásai során kerültek elő Pécsett a székesegyház mögött, a várfalhoz tapadó épületmaradványok, rendkívüli értékű szobrok, amelyek igazolhatják a feltételezéseket, hogy a 14. században itt volt a magyar egyetemi oktatás bölcsője. (Foto: Cseri László)

Matyóföldtől Afrikáig: kiemelkedően gazdag az idei Utazás Kiállítás

Tavaszi hangulatban várja a kőbányai vásárváros területén a látogatókat a 34. Utazás Kiállítás minden résztvevője. Különösképp a díszvendégek: Tunézia, Pécs és Matyóföld, valamint a társrendezvények (a Karaván Szalon, aBringaexpo, az Afrika Expo) kiállítói is. Nem könnyű a választás, ezért az idén is kínálunk néhány érdekességet – ezúttal a kulturális ajánlatokból szemezgetve. Ma, ahogy világszerte is, hasznos divat a kulturális turizmus: hazánkban is, melyben Budapestnek kiemelt szerep jut kulturális célpontként. Ez alkalommal az Utazás Kiállítás három díszvendégéhez invitáljuk az Infovilág olvasóit.

Új tiszteletbeli konzul Pécsett

A német szövetségi elnök dr. Gerner Zsuzsannát nevezte ki Pécs új, tiszteletbeli konzuljává. Dr. Matei I. Hoffmann német nagykövet ma nyújtotta át részére a kinevezési okmányt, január 30-án pedig Pécsett ünnepélyesen beiktatják hivatalába.  Irodája a Pécsi Egyetem központi épületében, a Vasvári Pál utca 4. szám alatt található. (Kép: © Német Nagykövetség / Sipos)

Monstre magyar–brit hangverseny Pécsett

Egyedülálló zenei esemény lesz november 20-án Pécsett: a Kodály Központban ad hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara, Szabóki Tünde (szoprán), Timothy Bentch (tenor) és Stephan Loges (bariton). A műsoron Benjamin Britten egyik különösen fontos, ám ritkán játszott műve, a Háborús Requiem szólal meg a Mesterbérletben a Filharmónia szervezésében. A képen: Howard Williams karmester.

Avon-adomány a mellrák elleni küzdelem támogatására

Az Avon, mint nőkért dolgozó szépségipari vállalat számára kiemelten fontos a szerepvállalás a nőket érintő társadalmi problémák megoldásában, vállalati felelősségvállalásának központi elemei éppen ezért a mellrák és a családon belüli erőszak elleni küzdelem. Az Avon októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában rendezvénysorozatba kezdett Edelényben, Szegeden és Pécsett.

Pécs, ZeneSzüret-fesztivál: világsztárokkal

Harmadik alkalommal szeptember 28.–október 10.rendezik meg a ZeneSzüret-fesztivált Pécsett. A főszervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. a komolyzenei élet rangos külföldi és haza képviselőit lépteti színpadra. A koncertek mellett kiállítások, előadások, gyerekprogramok és performanszok színesítik a programkínálatot: az idén is megismételhetetlen, felejthetetlen produkciókra számíthatnak a vendégek.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >