ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Paks

Oroszok és magyarok kemény ügyek nélkül

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin évi rendes találkozójának legfontosabb eseménye várhatóan a fényképezkedés lesz. Persze elkerülhetetlen, hogy tegyenek közös nyilatkozatokat, mondjuk Paksról és a gáz jövőbeli áráról, a keresztényüldözésről is esetleg. Köthetnek megállapodásokat, például orosz ortodox templomok felújításáról. (A képen a szerző: Barát József újságíró.)

Orbán célba vette saját és pártja jótevőjét: „Soros baljós háttérhatalom”

Orbán Viktor célba vette Sorost és a civil szervezeteket, egyre szaporodnak a figyelmeztetések, hogy kiűzhetik az országból az üzletember által támogatott csoportokat – írja a Financial Times. Pedig a kormányfő annak idején a milliárdos jóvoltából tanulhatott Oxfordban, még jóval azelőtt, hogy a legkeményebb migrációellenes álláspontra helyezkedett volna Európán belül. Meg a Fidesz is Sorostól kapott nyomtatókat, amikor röplapokat akart gyártani a rendszerváltás után. Ám ezek az emlékek mára elhalványultak.

Orbán nyugtalanító nukleáris tervei

Fareed Zakaria, a The Washington Post elemzője úgy gondolja, hogy bármennyire sajnálatos is, de az Egyesült Államok demokráciája immár illiberális lett. Zakaria, aki két évtizede megalkotta az illiberális demokrácia fogalmát, rámutat, hogy a demokrácia két hagyományra épül. Az egyik, hogy a tömegek közreműködnek a vezetők kiválasztásában, a másik pedig az egyén joga a szabad szólásra, vallásgyakorlásra, valamint tulajdonra – a demokratikus többséggel szemben is. A kettő együtt alkotja a liberális demokráciát, ám a magyaroknál, oroszoknál, törököknél, irakiaknál és a fülöp-szigetieknél elvált egymástól.

A mérsékeltek megerősödésével megnyílhat a terep a politikai közép előtt

A konzervatív brit lap, a The Times azt jósolja, hogy 2017 a mérsékelt erők megerősödését hozza, mivel a távozó esztendő az olyan populista erős emberek nagy sikerével zárul ugyan, mint Putyin és Erdogan, nem beszélve Trumpról, ám az emberek stabilitásra és korrektségre vágynak és ez megnyitja a terepet a politikai közép előtt. Az idén az érzelmek elsöpörték az értelmet, az előítélet legázolta az igazságot, miközben a populizmus bekerül a főáramlatba. Az ostobaság korában súlyos kihívások érték a jogra épülő, liberális nemzetközi intézményeket, amelyek évtizedek óta a világrend alapját képezik.

A kormánynak fogalma sincs arról, mit fog kezdeni a paksi radioaktív hulladékkal

A magyar kormány szép csendben elfogadta a radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek kezeléséről szóló, immár végleges nemzeti programot. Ez az a dokumentum, amelynek meg kellene határoznia az atomerőműben keletkező sugárzó hulladékok további sorsát. Sajnos, éppen ez az, amire a nemzeti program egyáltalán nem ad választ.

Sugárzó korrupció: nem akarnak atomerőművet a magyar fiatalok

Az évezredekig sugározó atomhulladék, az orosz atomerőmű és korrupt politikusok helyett inkább nap- és szélenergiát szeretnének a fiatalok a jövőben. Az Energiaklub az EFOTT-on fesztiválozókat kérdezte, akiknek a véleménye egységes, ha arról van szó, hogy milyen energetikai jövőt képzelnek el Magyarország számára.


1 2 3 4 5   >