ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Románia

Kaczynski számára a bosszú határozza meg a mindennapokat

Az egész Nyugaton nyomulnak az etnikai kisebbségekkel szemben gyűlöletet tápláló tekintélyelvűek – írja Paul Krugman a The New York Timesban. – Magyar- és Lengyelországot már ők kormányozzák, de hamarosan átveszik a hatalmat Amerikában is. A lapban megjelenő blogjában a világhírű közgazdász azt fejtegeti, hogy ezen erők jellemzésére nem megfelelő a populizmus fogalma, mert nem biztos, hogy az a tömegek rasszizmusán kívül magában foglalja az összeesküvés-elméletek iránti hajlamot, a közönyt a jogállammal szemben és az előszeretetet a bírálók megbüntetése iránt. Mindenesetre ez a szövetség némi előnyt kínál a munkásoknak, a Fidesz pl. könnyítette a jelzálogterheket és lenyomta a rezsiköltséget.

Még Orbánért sem vállalták a Jézuska szerepét a magyar köztisztviselők

A magyar köztisztviselők nem akarták, hogy ők legyenek a Jézuska Orbán nevében, ezért elutasították, hogy velük vitessék ki a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványokat – tudósít az osztrák Der Standard. Ilyet hat éve nem látott az ország: az egyébként lojális, 26 ezer fős kar egy emberként szállt szembe a nemzeti-konzervatív kormányfő akaratával. Lázár János azzal érvelt, hogy az érintettek igazából úgysem csinálnak semmit a karácsony előtti 4–5 napban, csak éppen sajtóértesülések szerint egészen más ok húzódott meg a postásság ötlete mögött. Nevezetesen, hogy az alkalmazottak közvetlen kapcsolatba kerüljenek ezzel a fontos választói réteggel.

 

 

 

 

 

Orbán gondoskodik a Magyarország és Románia közötti haragról

Az unió biztonságáról, gazdasági helyzetéről valamint a migránspolitikáról tárgyalt nem hivatalosan Krakkóban Orbán Viktor és lengyel kolléganője – adja tultula  The New York Times/The Washington Post/AP. A jövő csütörtökön esedékes EU-csúcsértekezlet előtt egyeztették álláspontjukat, miután azok közé tartoznak, akik több vonatkozásban is élesen kifogásolják Brüsszel irányvonalát, ideértve a kvótatervet. Azon felül több önállóságot akarnak a tagországoknak. Lengyel források úgy tudják, hogy a miniszterelnök ma találkozik Kaczynskival is, de az biztos, hogy előadást tart a Jagelló Egyetemen közép-európai történészeknek és kutatóknak.

Áfahiány: csaknem 160 milliárd eurót nem sikerült beszedni az EU-ban

Megdöbbentő, hogy az Európai Bizottság által ma közzétett adatok szerint az EU-ban 2014-ben 159,5 milliárd euró összegű hozzáadottérték-adó (héa/áfa) veszett el a költségvetés számára. A tanulmány szerint éves szinten ismét elfogadhatatlanul magas volt a „héa-hiány” (a várt héa-bevételek és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbség).

Orbánék populista magatartása csökkenti az ország felminősítésének az esélyét

Bloomberg hírügynökség úgy látja, hogy halványulnak a magyar felminősítés esélyei, mert Orbán Viktor a választások közeledtével a szavazók megnyerésére költekezik, pedig már kezdett biztosnak látszani, hogy az ország végre kikerül a bóvli kategóriából. A családi otthonteremtés programjával, illetve a bejelentett áfa-csökkentésekkel a gyengülő népszerűségét igyekszik ellensúlyozni, csakhogy közben félő, hogy odalesznek a deficit megfékezésének eddigi eredményei. Így a Nomura és a Morgan Stanley szerint az a veszély fenyeget, hogy nem tudja meggyőzni a Moody’s-t és a Fitchet.

Budapest, Varsó, Moszkva: nacionalizmus, tekintélyelvűség – kontra liberalizmus

The New York Times kommentárja szerint a liberalizmus halott, de legalábbis erősen gyengélkedik. Pedig negyedszázada még úgy látszott, hogy győzedelmeskedett a totalitárius utópiák fölött, ám most ostrom alatt áll, kívülről és belülről egyaránt. Megjelent a színen a nacionalizmus és a tekintélyelvűség, hogy új formában ellenőrizze és a manipulálja az emberi jellem gyenge vonásait. A józan ésszel szembenálló erők napjainkban mindenütt jelen vannak, pl. Trump Amerikájában, Putyin Oroszországában és Le Pen Franciaországában.


1 2 3 4   >