ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Schulz

Putyinnal párban – az Orbán által dicsőített – Trump bízik az Európai Unió összeomlásában

Paul Krugman azt írja a The New York Timesban, hogy az új amerikai elnök a tudatlanság falát építi, már nem is lehet követni katasztrofális lépéseit. Itt van pl., hogy a Mexikóra kivetendő büntetővámból akarta finanszírozni a kerítést a két ország határán, ami persze nem mérhető ahhoz, hogy az elnök éppen a holokauszt nemzetközi emléknapján becsapta az ajtót a menekültek orra előtt, mégis jól jellemzi a kormányzat kusza működését, a tudatlanságot, a hozzá nem értést, a bizalom eljátszását. Hiszen a vámot nem az exportőrök fizetik, ellenben a teher végső soron az amerikai fogyasztókat sújtaná.

Populista ellenforradalom veszélyezteti Európa liberális értékeit

A The Daily Telegraph cikkírója úgy látja, hogy újabb Pozsony vár az unióra a pénteki máltai csúcson, azaz megint csak az ellentétek dominálnak majd, jóllehet a közösség vezetői azon dolgoznak, hogy megakadályozzák az EU szétesését. Négy hónappal ezelőtt a 27 tagállam vezetői azért gyűltek össze a szlovák fővárosban, hogy látványosan kinyilvánítsák egységüket, de éppen az ellenkezője sült ki: Orbán Viktor önpusztítónak és naivnak minősítette a menekültpolitikát, az olasz kormányfő pedig a megszorításokról kirobbant vita miatt nem volt hajlandó közösen fellépni német és francia kollégájával.

A korrupció erősödik a populista vezetők alatt – a példa Magyarország és Törökország

A Reuters hírügynökség tudósítását átvevő világlap, a The New York Times azt emeli ki a Transparency International tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséből, hogy a múlt évben a korrupció észlelt szintje, valamint a társadalmi egyenlőtlenség igencsak segítette a populizmus terjedését, ám az ilyen politikusok annyira már nem harcoltak a kenőpénzek rendszere ellen, ha hatalomra jutnak. Jó példa erre Magyar- és Törökország, ahol romlott a helyzet az autoriter vezetők alatt, de ugyanez vonatkozik Trumpra is, aki jelöltként még nem győzött párhuzamot vonni a korrupt elit és a szorgalmasan dolgozó emberek lecsúszása között.

Uniós csúcstalálkozó Pozsonyban

Pozsonyban megkezdődött ez Európai Unió informális csúcstalálkozója. Ez az első, amelyet a Brexit után a britek nélkül tartanak. A huszonhét állam- és kormányfőnek egy sor olyan témáról kell tárgyalnia, amely többféle feszültség forrása egyes tagállamok vagy országcsoportok között.

Wałęsa fia követeli: zárják ki soraikból a Fideszt az európai konzervatív pártok

Balog Zoltán úgy látja, hogy Asselborn és Schulz Európát, az összefogást veszélyezteti. A miniszter a német Die Welt napilapnak adott interjúban azt kérdezi a luxemburgi diplomácia vezetőjének kijelentése kapcsán, hogy olyasvalaki beszél szolidaritásról és közös értékekről, aki egy adóparadicsomot képvisel? Mint mondta, nagy baj, hogy az EU-ban még mindig érvényesülni tudnak olyan politikusok, akik nincsenek tisztában a valósággal, nincs hatásos receptjük a gondokra, viszont annál agresszívabban keresnek bűnbakokat.