ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Szerbia

Nemzetközi vizsgálat a menedékkérők jogellenes őrizetbe vétele miatt

Az Amnesty International Magyarország az Európa Tanácshoz, az Európai Bizottsághoz és az ENSZ-hez fordul a múlt szerdán Áder János köztársasági elnök által aláírt törvénymódosító csomag miatt, amely elrendeli a menedékkérők – köztük a 14 évesnél idősebb, kísérő nélküli kiskorúak – automatikus őrizetbe vételét. 

A korrupció erősödik a populista vezetők alatt – a példa Magyarország és Törökország

A Reuters hírügynökség tudósítását átvevő világlap, a The New York Times azt emeli ki a Transparency International tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséből, hogy a múlt évben a korrupció észlelt szintje, valamint a társadalmi egyenlőtlenség igencsak segítette a populizmus terjedését, ám az ilyen politikusok annyira már nem harcoltak a kenőpénzek rendszere ellen, ha hatalomra jutnak. Jó példa erre Magyar- és Törökország, ahol romlott a helyzet az autoriter vezetők alatt, de ugyanez vonatkozik Trumpra is, aki jelöltként még nem győzött párhuzamot vonni a korrupt elit és a szorgalmasan dolgozó emberek lecsúszása között.

A terrotámadások (is) erősítik a szélsőjobbos, populista erőket

Szerbia követi a magyar példát és fegyveres erőkkel igyekszik véget vetni az egyre gyakoribb illegális határátlépéseknek – írja a The Washington Post/AP. Alig néhány nappal azután, hogy Magyarország még szigorúbb rendszert vezetett be a déli határ őrizetére, Belgrádban a miniszterelnök bejelentette, hogy katonai és rendőr-járőröket vezényelnek ki a bolgár és a macedón határra. 

Budapest tudathasadásos játéka az Európai Unióval – a magyarok kapják a legtöbbet a brüsszeli pénzekből

A magyar népszavazás miatt a Brexit után három hónappal újabb veszély fenyegeti a Bizottság tekintélyét, ám a kihatás korlátozott lesz – írja a Financial Times. Először is nem kötelező referendumról van szó. Azután a kvótadöntésről szól, de az gyakorlatilag halott. Harmadrészt pedig a törökökkel kötött egyezménynek köszönhetően a Balkánon keresztül nagymértékben visszaesett a menekültek beáramlása, így nem lesz kötelező betelepítés. Orbán ily módon alapvetően a hazai közönségnek játszik. 

Ha nem fizetnek a keletiek, a Nyugat politikai és anyagi támogatását kockáztatják

Ellentmondásosnak nevezi a The Wall Street Journal a brüsszeli Bizottság javaslatát a közösség menekültügyi szabályainak megújítására. A közép- és keleti-európai tagállamokat felpaprikázta, hogy 250 ezer eurót kellene fizetniük menekültekként, ha nem hajlandók őket befogadni. Az elképzelést még jóvá kell hagyniuk a kormányoknak és az Európai Parlamentnek. Egy közép-európai uniós diplomata szerint etikai szempontból megkérdőjelezhető, hogy árcédulát raknak a migránsokra. Mások kemény alkudozást jósoltak, mert a hasonló ötletek sorra elhaltak. Magyarország máris közölte, hogy elfogadhatatlanok a kötelező kvóták, az pedig nevetséges, hogy Brüsszel bírsággal fenyegetőzik.

EU: 65 millió euró a magyar-szerb határ menti régió fejlesztésére

Az Európai Bizottság ma elfogadta a Magyarország és Szerbia közötti együttműködést célzó, határon átnyúló új Interreg programot. A program több mint 76 millió eurós költségvetéséhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA) 65 millió euróval járulnak hozzá. A program célja a térség gazdasági versenyképességének erősítése a kutatásba és innovációba történő befektetéseken keresztül. Ugyancsak cél a határon átnyúló vízhálózat fejlesztése és kezelése a régióban. A teljes közlemény itt olvasható angolul.


1 2 3 4   >