ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Szlovákia

A jogellenes szlovákiai iskolai szegregáció megfosztja a roma diákokat a jövőjüktől

A szlovákiai roma gyerekeknek továbbra is előítéleteken alapuló olyan iskolai rendszerben kell tanulniuk, amelyik jogellenes elkülöníti őket és aláássa a valódi oktatáshoz való jogukat. A szegregáció szegénységre és kirekesztettségre kárhoztatja a roma tanulókat – áll az Amnesty International és az European Roma Rights Centre (ERRC) új jelentésében.

Politikai megfontolásból hozzájárulnak az EU vezetői Paks-2 vitatott bővítéséhez?

A gazdaságilag jól álló Szlovákia sem mentes az unióval kapcsolatos kétségektől, a közhangulat egyre inkább Brüsszel ellen fordul – állapítja meg a The New York Times. Mert a szlovákoknál is jelen vannak a jobboldali, nacionalista és populista erők, amelyek bedöntéssel fenyegetik az Európai Uniót és a lakosság hallgat Moszkva szirénhangjaira is. Az ENSZ főtitkára tavaly hiába szólított fel Pozsonyban részvétre a menekültek iránt, szavai hiábavalónak bizonyultak, akárcsak a Visegrádi Csoport másik három államában. Pedig egy személyre vetítve a világon sehol sem állítanak elő annyi autót, mint amennyit az uniós belépés óta Szlovákiában.

Soros terve a menekültválság megoldására

Soros György hétpontos tervet dolgozott ki a menekültválság megoldására, egyben arra figyelmeztet, hogy az uniónak meg kell alkotnia e területen a saját, egységes politikáját, ha el akarja kerülni a katasztrófát, mert a toldozgatás-foldozgatás nem segít – írja a Foreign Policy. A bevándorlás már eddig is az EU lassú szétesése irányába hatott, amit csak tetézett a Brexit. Mindkettő nagy lökést adott az idegengyűlölő, nacionalista mozgalmaknak az egész földrészen. Ezek az erők most megpróbálnak felülkerekedni a soron következő megmérettetéseken, így a magyarországi népszavazáson.

Mától, első alkalommal, Szlovákia az EU Tanácsának soros elnöke

Ma,  július 1-jén Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Bizottság teljes támogatásáról biztosította a szlovák kormányt, mivel az ország első alkalommal vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A biztosok testülete és a szlovák kormány pozsonyi ülését követően Juncker elnöke beszédében elmondta, hogy a szlovák elnökség programja "tökéletes összhangban áll az Európai Bizottság munkaprogramjával". 

Orbánék populista magatartása csökkenti az ország felminősítésének az esélyét

Bloomberg hírügynökség úgy látja, hogy halványulnak a magyar felminősítés esélyei, mert Orbán Viktor a választások közeledtével a szavazók megnyerésére költekezik, pedig már kezdett biztosnak látszani, hogy az ország végre kikerül a bóvli kategóriából. A családi otthonteremtés programjával, illetve a bejelentett áfa-csökkentésekkel a gyengülő népszerűségét igyekszik ellensúlyozni, csakhogy közben félő, hogy odalesznek a deficit megfékezésének eddigi eredményei. Így a Nomura és a Morgan Stanley szerint az a veszély fenyeget, hogy nem tudja meggyőzni a Moody’s-t és a Fitchet.

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál: díszvendég Szlovákia

Dedikálásokkal együtt több mint 400 programmal, mintegy 200 új kötettel és 600 résztvevő szerzővel, tudóssal és művésszel várja az érdeklődőket április 21–24. között a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendég országa Szlovákia lesz – mondta el Keresztury Tibor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója ma Budapesten. 


1 2 3 4 5   >