ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Szovjetunió

Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (3.)

Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.

Ikarus 55 – Tallinn

A farmotoros magyar autóbuszok első darabjait a múlt század ötvenes éveinek közepén kezdték gyártani Budapesten. Az újszerű, elegáns vonalvezetésű jármű – amely az Ikarus 55 típusnevet kapta – hamarosan rendkívül népszerű lett Magyarországon, s pár esztendőre rá már a külpiacokon is tekintélyt szerzett.

Legendák és valóság a náci birodalom kapitulációjáról (1945–2015)

Hiteles a tény és az első időpont: Alfred Jodl, a Wehrmacht vezérkari főnöke 1945. május 7-én hajnalban, 2 óra 41 perckor, a franciaországi Reims egyik iskolaépületében, amely már hónapok óta  a szövetségesek főhadiszállása és Eisenhower tábornok harcálláspontja volt, aláírta a feltétel nélkül kapitulációt rögzítő okmányt. Ehhez képest mégis arról vitázik a világ – rangos történészek és befolyásos politikusok is –, hogy május 8-án vagy 9-én fejeződött-e be Európában a 2. világháború?

A történelem mérlegén: 120 éve született Hruscsov

A szerző „Sub rosa – avagy megíratlan megírandók” című, nyomdafestéket nem látott újságírói magánarchívumából több részletet már megismerhettek az Infovilág olvasói – és csak ők. Az alábbi sorok nyolcvan felé ballagó szerzője több, mint fél évszázadot töltött aktívan az újságírópályán. Sokakkal találkozott világszerte. Köztük volt Nyikita Szergejevics Hruscsov is, aki 120 esztendeje, 1894. április 17-én született.

Történelemóra, 2014: ukrajnai krétakör

A krími parlament elvi döntést hozott arról, hogy a félsziget csatlakozzék Oroszországhoz, s az ügyben március 16-ra népszavazást írt ki. Újjászületőben az Orosz Birodalom, a Российская Империя? Netán a széthullott szovjet birodalom visszavág? A világ többi része meg – zavarodottan, puhán, keménykedve reménykedik. (A képen: Ares, a háború görög istene.)

Henry Kissinger 90 éves

Hogy elsősorban politikus, diplomata, háttérember vagy teoretikus, arról lehet vitatkozni. Ám hogy a ma 90 esztendeje Heinrich Alfred Kissinger (ejtsd: kiszinger) néven, német állampolgárként született Henry Kissinger a 20. század történelmének megkerülhetetlen alakja, azt vajmi kevesen vonják kétségbe. (A kép forrása: zettelsraum.blogspot.de.)


1 2   >