ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: UNHCR

Jogi határzár: az UNHCR bírálja a magyar menekültpolitika további szigorítását

 Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) mélységesen aggasztja a kedden elfogadott magyar törvénymódosítás, amely valamennyi menedékkérő, köztük gyermekek kötelező fogva tartásáról rendelkezik az esetükben lefolytatott menekültügyi eljárás idejére – hangsúlyozta genfi sajtótájékoztatóján Cécile Pouilly, az UNHCR szóvivője. Szerinte a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden menedékkérőt, beleértve a gyerekeket is huzamosabb ideig a határon elhelyezett, több méter magas drótkerítéssel körbevett konténerekben tartják majd őrizetben. (A képen: szüleitől elszakított menekült gyerek.)

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága az Európai Unió hatékony fellépését sürgeti a menekültek érdekében

Az Európai Uniónak ma bemutatott stratégiai dokumentumában az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) azt sürgette, hogy Európa gyökeresen reformálja meg a menekültek érdekében kifejtett tevékenységét és elköteleződését, beleértve magát az európai menekültügyi rendszert is.

Orbánék mértéktelen propagandával megpróbálják bűnözőknek beállítani a menekülteket

A Die Zeit tudósítója azt tapasztalta, hogy Röszkénél és Tompánál a két hevenyészett menekülttáborban majdnem ugyanolyan katasztrofálisak a körülmények, mint pár hónapja Idomeninél, a görög–macedón határon. A sajtó több munkatársa is az egyik német egyházi segélyszervezet képviselőjét kísérte el a helyszínre, ahol százak várakoznak, köztük sok gyerek, hogy legálisan bejussanak az unióba. Egyetlen v ízcsapot leszámítva nincs ott semmi, ami szükséges az emberi élethez. Az önkénteseket csak időnként engedik be, így az ételosztás sem rendszeres. És ha összedől a Törökországgal kötött egyezség, akkor még drámaibbá válhat a helyzet.

Menekültek: az Orbán kormány nem tartja meg a Genfi Egyezményt – koponyák a határkerítésen

A magyar határkerítés miatt türelemjáték lett a menekültek sorsa, mert Röszkénél és Tompánál hónapokig, de időnként még tovább is kell várakozniuk az érintetteknek, hogy beengedjék őket Magyarországra – tudósít a The Wall Street Journal. Naponta csak 30-an léphetnek be a tranzitövezetbe, ám a sebtében épített határzár etalonná vált más államok számára, amelyek ellenőrizni kívánják a 2. világháború óta eltelt időszak legnagyobb népvándorlását. Az Orbán-kormány az EU és az UNHCR tiltakozása ellenére jóformán teljesen lezárta a déli határt...

Sehol sem loptak el annyit az EU-pénzekből, mint Magyarországon

Egyetlen uniós tagállamban sem lopnak el annyi uniós támogatást, mint Magyarországon, miközben a gazdaság teljesítményének 10%-át éppen a brüsszeli pénzek szavatolják – derül ki az EU Csalásellenes Hivatalának jelentéséből. Az osztrák Kurier által nyilvánosságra hozott dokumentumban olvasható: az OLAF 2008–15 között 22 esetben javasolt büntető eljárást, ebből a magyar ügyészség négynek nézett utána és mindössze egyből lett ügy. Ellenőrző testületként az Európai Parlament most felvilágosítást követel az Orbán-kormánytól a közösségi alapok felhasználásáról.

Népszavazás unióról, menekültekről: eljött az uszítók, a demagógok és a bohócok ideje

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR ismét bírálta Magyarországot, miután annak intézkedései miatt immár 1300 ember rekedt rettenetes körülmények között a magyar–szerb határon – jelentette a BBC. A magyar hatóságok 10 ezer rendőrt és katonát vezényeltek a térségbe. Az ENSZ-szervezet attól tart, hogy a menekülteket jogellenesen kényszerítik vissza Szerbiába. A belgrádi kormány pedig egyenesen azzal vádolta meg az Orbán-kabinetet, hogy az megszegi a vonatkozó nemzetközi megállapodásokat.


1 2 3 4 5 6 7   >