ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Varsó

Menedék – az élet írta film

Nehéz filmet csak a mozgó képekért figyelni. Persze, hogy megérint a háborúba rángatott Varsó szépsége, a városi állatkert egzotikuma, a gettó, a halálvonat látványa, de a történet ennél több. Igaz. Valamikor az élet írta, szereplői születtek, meghaltak, ezért sem felejthetők.

Trump csodálja a legrosszabb gazembereket

A The Washington Post vezércikke úgy értékeli, hogy a novemberi amerikai elnökválasztás kulcsfontosságú lesz a demokrácia jövője szempontjából, és nem csupán az Egyesült Államokban. A következmények mindenütt katasztrofálisak lennének, ha Trump győzne. De Hillary Clinton sem tudná megfordítani a demokrácia és az emberi jogok visszaszorulását, hacsak nem változtat Obama eddigi politikájához képest. A múlt 10 évben a világ vezető tekintélyelvű hatalmai odahaza erősítették a szorítást, a nemzetközi politikában pedig még sokkal agresszívabbak lettek.

Elmaradt a nyalakodós kézcsók: Merkel csak biccentett Orbánnak Varsóban

A The Washington Post azt emeli ki Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszédéből, hogy Magyarország (értsd: a budapesti kormány!) még erősebb kerítést akar emelni a déli határon, mert úgy véli, hogy csak így lehet feltartóztatni a migránsok rohamát, ha az ismét megindul. A tudósítás emlékeztet arra, hogy a kormányfő méregnek is titulálta a menekülőket, azt azonban nem árulta el, hogy mikor kezdődik az építkezés, de szerinte a határzár képes lesz akár több százezer embert is megállítani. Ha másként nem megy, erővel, és ezt Magyarország meg is teszi majd hangsúlyozta.

Röszkei nyomortelep: sok a bordatörés, rugdalják a menekülőket

A német uniós biztos bírálta a cseh elnököt, amiért az kategorikusan elutasítja a menekültek befogadását – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Zeman felszólította a prágai törvényhozást, hogy az hagyja figyelmen kívül az EU-kvótát. Oettinger erre válaszul kifejtette, Európának szégyenkezve kell feltennie a kérdést, vajon tud-e többet felkínálni az Aleppóban körbezárt, éhező és életveszélyben lévő 300 ezer szír számára? Mint mondta, az áttelepítésről nagy többséggel született meg a döntés, és érvényes. És ha a cseh államfő lejáratja az európai jogalkotást, akkor ily módon az egész földrészt gyengíti.

Tálas Péter összefoglaló elemzése a varsói NATO-csúcs legfontosabb döntéseiről

A NATO varsói csúcstalálkozójának döntéseit a megfigyelők a szövetség megújulásának jeleként értékelik. A szövetségnek továbbra sincsenek ellenségei, de a jelenlegi bizonytalan időben szükségét látja védelmi és elrettentő képességei megerősítésének. A bizonytalanság egyik fő okát a szövetség Oroszország magatartásában látja. A NATO védelmi kiadásai 2016-ban 3%-kal nőttek. A szövetség „előretolt rotációs jelenléttel” négy zászlóalj-harccsoportot helyez el Lengyelország és a balti tagállamok területére. A NATO keleti szárnyának megerősítésére tett intézkedések keretében Magyarország katonai vezetési pontot alakít ki. A NATO az operatív hadviselés területét kiterjesztette a kibertérre is. Kulcsfontosságú megegyezés jött létre a NATO és az Európai Unió között. Magyarország szempontjából fontos, hogy a NATO szerepet vállal Európa (tengeri) határainak védelmében olvasható dr. Tálas Péternek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja igazgatójának szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátott összefoglalójában.

 
Veszélyben a lengyel jogállam, Varsó a magyar mintát másolná

Az amerikai elnök Varsóban személyesen közölte lengyel kollégájával, hogy aggasztják bizonyos fejlemények a NATO-csúcsnak otthont adó országban, így az alkotmánybíróság körül kialakult vita – jelentette a The Washington Post. A lengyel alsóház éppen egy nappal korábban hozott olyan törvényt, amely a bírálók szerint a testület függetlenségét fenyegeti. Az Európa Tanács illetékes biztosa azt mondta a két napja elfogadott jogszabályról, hogy az kihívás a jogállammal szemben. Obama sürgette az összes érdekelt felet, hogy működjenek együtt Lengyelország demokratikus intézményeinek fenntartására, mert veszélyben van a jogállam, a sajtószabadság és... 


1 2 3 4 5   >