ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Varsói Szerződés

Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (2.)

Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.

Kaczynski új "varsói szerződést" ácsolgat románokkal, bolgárokkal a V4-ek kebelében?

The New York Times szerkesztőségi állásfoglalása zavaró időzítésnek minősíti a sajtószabadság szempontjából, hogy az Európai Parlament éppen most erősítette meg a vállalatok üzleti titkainak védelmét, jóllehet, másfél hete a panamai offshore-botrány bizonyította, hogy a gazdasági disznóságok leleplezésében mennyire fontosak az újságírók és forrásaik. A fő gond az, hogy az uniós szabályozás az oknyomozó sajtómunkásokra és súgóikra hárítja a bizonyítás terhét, ha céges, illetve gazdasági visszaélések feltárásáról van szó. 

Huszonöt éve történt: magyar–osztrák határnyitás

Ezekben az órákban, éppen negyedszázaddal ezelőtt, történelmi esemény zajlott le a magyar-osztrák államhatáron, azon a helyen, sok-sok kilométer hosszúságban, amely jó négy évtizeden át két világrendszer határa is volt, és ezt a határt kezdetben "tűzzel-vassal", éles lőfegyverrel, később elektromos majd elektronikus jelzőrendszerrel védték az egyik, azaz a keleti oldalról, miáltal Ausztria abszolút biztos lehetett abban, hogy határát szigorú ellenőrzés nélkül talán még a madár sem repülheti át, erről a magyarok gondoskodtak. Az 1989. június 27-én lezajlott történelmi esemény: a vasfüggöny lebontásának hivatalos bejelentése. (A képen: Horn Gyula, a drótvágó.)