ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Visegrádi Négyek

Szijjártó Trumpot dicséri, szerinte Obamáék megpróbáltak beavatkozni a magyar belügyekbe

A német Die Welt konzervatív napilap munkatársa, Boris Kálnoky interjút készített Szijjártó Péterrel; a miniszter szerint Németország és Magyarország között csak abban van nézeteltérés, hogy Európának nem szabad ösztönöznie a bevándorlást. Egyébként azonosan vélekednek pl. az egyik kulcskérdésről, hogy tudniillik az uniónak vissza kell nyernie versenyképességét, amihez érvényt kell szerezni az államháztartást szabályzó előírásoknak. Ugyancsak mindkét fél szorgalmazza az európai hadsereg felállítását, mert a földrész biztonsága nem függhet csakis az amerikaiaktól.

Orbán igyekszik bedarálni az egyházakat – átgázol mindenkin, aki nem akar együttműködni vele

Az osztrák védelmi miniszter szerint Európának fel kell készülnie arra az eshetőségre, ha összeomlik a Törökországgal kötött megállapodás – írja a The New York Times/Reuters. Doskozil épp ezért találkozni kíván a balkáni államok képviselőivel, hogy megvitassák, mit lehet tenni, ha érvényét veszti az illegális bevándorlók távoltartására szolgáló egyezmény. A politikus azután mondta ezt, hogy egy burgenlandi kisvárosban találkozott kollégáival a Visegrádi Csoportból, valamint öt balkáni országból. Úgy fogalmazott, hogy igen mély repedések mutatkoznak a szerződésen és lépéseket kell tenni arra az esetre, ha összedől a konstrukció.

Orbán egyedül támogatja Trumpot az EU kormányfői közül

A német hírügynökség összefoglalja, hogy bizonyos államok miként állnak hozzá az amerikai választásokhoz. Magyarországról szólva a DPA azt írja, hogy a jobboldali-nacionalista Orbán Viktor az egyetlen olyan miniszterelnök az EU-ban, aki kinyilvánította rokonszenvét Trump iránt. Egészen pontosan azt mondta, hogy a republikánus jelölt politikája jó Európa számára és az életet jelenti Magyarországnak. Az elemzés hozzáteszi, hogy Orbán is uszít a menekültek ellen, és elutasítja a „demokrácia exportját”. Mindkettejüknek vannak oroszbarát hajlamai, ami azonban csak a magyar politikusra áll Kelet-Európában. A többiek a saját szemszögükből fenyegetőnek találják, hogy Trump közeledik Moszkvához.

Merkel: európaiként és közösen kell folytatni munkát a Nagy-Britannia nélküli EU-ban

A Manager-Magazin német hetilap azt írja, hogy a populisták szívesen tekintik bűnbaknak a jegybankokat, ám a cikkből kiderül, hogy Magyarországon ez is másként van. A populista politikusok a világban sokfelé igyekeznek korlátozni a pénzügyi hatóságok jogkörét, pedig a következmények drámaiak lehetnek. A központi bankok részéről viszont úgy vetődik fel a kérdés, mennyire képesek ellenállni a támadásoknak? A populisták két nagy témára összpontosítanak: egyrészt a nemzeti identitásra, vagyis a képzelt homogén államnemzetre, amelynek mindenféle tekintetben helyt kell állnia az idegenekkel szemben.

Középkor újratöltve Visegrádon, avagy jöttünk, láttunk, újra főzünk

Kicsit nosztalgiázni mentem a visegrádi várba, ahol 25 éve is jártam, amikor aláírták a visegrádi négyek együttműködéséről szóló megállapodást. Fantasztikus élmény volt együtt látni a kelet-európai rendszerváltás hőseit, Lech Walesát, Václav Havelt, Antall Józsefet, Göncz Árpádot…  Erre is emlékeznek az idén Visegrádon, ahol a modern kori Visegrádi Együttműködés aláírásának 25. évfordulója alkalmából különleges műsorral várja a középkor iránt érdeklődő magyar és külföldi vendégeket a régió legrangosabb szabadtéri hagyományőrző fesztiválja. (Képek: Gyarmati László, Interfesz Press)

Orbán kettős játéka az Európai Unióval: itthon szkeptikus, Angliában védi

A The New York Times szerkesztőségi cikke szerint ritkán beszélt bele több kibic egy szavazás ügyébe, mint most, a brit referendum esetében. Obama, Merkel, a Valutaalap elnök asszonya és a többiek mind, egyre nagyobb számban sürgetik, hogy ne lépjenek ki a britek. Milyen eredménnyel? – ezt majd meglátjuk két nap múlva, viszont az egyértelmű, hogy a szigetországban is jelen van az a populista áramlat, amely Magyarországon és Lengyelországban nacionalista kormányokat emelt hatalomra. Látványos eredményekhez segített jobboldali pártokat Franciaországban és másutt, de Amerikában is nagyot lendített Trump helyzetén. 


1 2   >