ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Zentai Péter

Kihívások tömkelege zúdult az Európai Unióra – Magyarországon is erősödik a nacionalizmus

Európát és főként a feltörekvő piacokat nem igazán gazdasági-pénzügyi problémák, hanem politikaiak sújtják. A jelenlegi légkör kedvez a nacionalizmus terjedésének, ez pedig súlyosbítja a meglévő gazdasági-pénzügyi gondokat. Európa bizonyos tekintetben ördögi körbe sodródott – nyilatkozta az Alapblognak, személy szerint Zentai Péternek Bill Emmott (a képen), a The Economist volt főszerkesztője, jelenleg befektetési alapkezelő cégek tanácsadója.

Az (arany)érem másik oldala

Sok száz dolláros unciánkénti áresést valószínűsít „árfolyam–eredmény” megközelítésben a téma egyik legbefolyásosabb elméleti szakembere. Campbell Harvey írásai azóta keltenek kiemelt figyelmet világszerte, hogy 2012-ben tudományos alapon igyekezett bizonyítani: „néhány éven belül legalább 1000 dollárig kell csökkennie az unciánkénti [1 oz t uncia (GB, US) = 31,10348 g / troy uncia, 1/12 troy font, manapság nemesfémeknél használják) árnak”], az akkori 1700 dolláros szintről. 

Olaj, arany egyre megy. Vagy mégsem?

Stabil gazdasági növekedés Amerikában és Kínában, ennek megfelelően lassú, ám biztos lábakon álló áremelkedést jósolnak a következő egy évre a Capital Economics nyersanyagpiaci szakértői. Az olaj- és aranypiaci specialistákat: Tom Pugh-t és Simona Gambarinit kérdeztük meg a piacok alakulásáról. (Az interjú forrása: http://alapblog.hu/olaj-arany-egyre-megy-vagy-megsem/)

Spekuláns: aki sok pénzt keres; kivéve...

Hiába dönt hetente történelmi rekordokat a DAX német részvényindex, ennek senki sem örül felhőtlenül. Az alapblog.hu-nak nyilatkozott tőzsdei viselkedéskutató, Joachim Goldberg (a képen) tapasztalatai szerint a portfoliókezelők Európa-szerte azért imádkoznak, hogy jöjjön már valamiféle korrekció.