ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: alkotmány

Ítélj az eredményekből! – Öt tény a magyar „illiberális államról”

Hat év gyurmázás a jogrendszerrel: A magyar alkotmányos és jogrendszer alapvető változásokon ment át a Fidesz 2010-ben bekövetkezett hatalomra kerülése óta. Az utcai tüntetések, az Európai Unió és az Európa Tanács részéről megfogalmazott kritikák ellenére Orbán Viktor miniszterelnök megkérdőjelezhető jogalkotási lépései alapjaiban érintették a fékek és egyensúlyok rendszerét, a bíróságok függetlenségét, továbbá a médiaszabadságot Magyarországon.

Kedves Brüsszel!

Tudtad, kedves Brüsszel, hogy egykoron azt mondták, éljünk együtt az eszmével. Volt otthonunk, munkánk, nagyon nem tiltakoztunk. Az eszme nem lopott kiflit a boltból, nem hagyta elzáratlanul a vízcsapot, az alkotmányt sem dobta a kukába. Ünnepnapokon némi éljenzést kért, és azt, hogy ha valamit másként gondolunk, azt ne verjük nagydobra.

Súlyos veszélyben az emberi jogok Törökországban

Az Amnesty International szerint a július 15-i véres puccskísérletet követően Törökországban súlyos veszélybe sodródtak az emberi jogok. A puccskísérletben legalább 208-an életüket vesztették, mintegy 8000 embert letartóztattak. Több kormányzati tisztségviselő is a halálbüntetés visszaállítását javasolta a meghiúsult puccskísérlet résztvevői számára.

Példátlan próbatétel előtt az Európai Unió és a liberális demokrácia

Európa szempontjából rettenetes évnek tartja 2015-öt a georgia-i egyetem egyik professzora, akinek a populizmus a fő szakterülete. Cas Mudde a The Huffington Postnak írt cikkében úgy véli, hogy az idén az Európai Unió és a liberális demokrácia is példátlan próbatétel elé került. A földrésznek szembe kellett néznie a görög válsággal, majd jött a menekülthullám, amelyet csak súlyosbítottak a párizsi merényletek, főleg, miután felelőtlen politikusok és újságírók azt állították, hogy kapcsolat van a bevándorlók és a terroristák között. Mindkét kérdéskörben szembeötlő, hogy a vezető európai elit ideológiai vákuumba került, senki sem tudott meggyőzően az alapvető értékek védelmére kelni.

Veszprém: egyértelmű vereség  – Tapolcán akár visszaszerezhető a Fidesz-többség

Vége a Fidesz kétharmados parlamenti többségének - erről tudósítanak a külföldi lapok a veszprémi időközi választás kapcsán. A választás kimenetele megfigyelők szerint abban is megmutatkozott a politikus számára, hogy a múlt héten kormánydöntéssel uszodaközpont építését határozta el Veszprémben. És Tapolcán újabb kudarc fenyegeti, bár a fiatal demokraták elvileg vissza is szerezhetik eddigi többségüket. A Financial Times emellett arról is beszámol, hogy egyre inkább veszély fenyegeti az unió részéről a Roszatommal aláírt nukleáris megállapodást. Ha Brüsszel megvétózza a szerződést vagy büntetést szab ki, az hatalmas vereség lenne Orbán Viktor számára.

Aránytalanul kedvez a választási törvény a kormánypártnak – Orbán a putyini vezetési modellt másolja, szítja a nacionalizmust

A Fidesz szétrobbantja Európát. Amikor Orbán olyan szerződést ír alá, amely 30 évre az oroszoktól teszi függővé a magyar energiaellátást, akkor látható, hogy van egy olyan vezető, aki nem követi a közös kül- és biztonságpolitikát. És ez ellen nem tesznek semmit – írja a többi között a Le Nouvel Observateur. A mértékadó nagy lapok a Jobbik választási előretörésével foglalkoznak, miközben védelmébe veszi Orbán Viktort Schöpflin György, miután a Financial Times a napokban igen éles hangú cikkben sürgette, hogy az EU lépjen fel Orbán ellen.


1 2 3   >