ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: alkotmánymódosítás

A magyar elnyomó jellegű kleptokrácia felé csúszik az Egyesült Államok?

A mértékadó amerikai lapok – az oroszokkal mondhatni saját szakállára különtárgyalásokat folytató Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó tegnapi lemondása nyomán – ma is tovább boncolgatják az Egyesült Államok politikájára gyakorolt vélt, lehetséges, illetve bizonyított túlzott orosz befolyás veszélyeit. A The New York Times egyik kommentárja – David Brooks tollából – az orosz problematikán is túlmutató, sokkal általánosabb dimenzióban, már egyenesen azt a kérdést teszi fel, mi lehet a legjobb módja a Trump-kormányzattal szembeni ellenállásnak. Három lehetséges forgatókönyvet vázol fel.

A terrorcselekmény tényállásának téves alkalmazása: 10 év fegyház

Halmazati büntetésként 10 év fegyházat kapott az a szíriai férfi, aki tavaly ősszel a magyar–szerb határon tagja volt annak a csoportnak, amely összecsapott a rendőrökkel. A férfit tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésében és terrorcselekmény elkövetésében is bűnösnek mondta ki ma délután a Szegedi Törvényszék.

Magyarország 48 helyet zuhant a sajtószabadság nemzetközi rangsorában

A Le Monde szerint a migránsok távoltartására kedden csupán öt apró ponton akarják módosítani a magyar alaptörvényt, ám a szöveget úgy fogalmazták meg, hogy az bosszantsa Brüsszelt. A nemzetállam elsődlegességét hangoztató Orbán Viktor a kvóta-referendum érvénytelensége miatt folyamodik a szavazáshoz. Az egyik kezdeményező, Gulyás Gergely azt mondja, hogy a változtatások összhangban állnak az európai és a nemzetközi joggal. Ugyanakkor arra hivatkozva bírálja az unió áttelepítési tervét, hogy az érintettek négyötöde nem talál helyet magának a befogadásra jelentkező országokban.

A Népszabadság-ügy a magyar sajtószabadság állapota miatti félelmeket táplálja

Fesztiváldíjat kapott László Petra, a hírhedt operatőrnő, aki menekülteket rúgott meg, illetve gáncsolt el tavaly szeptemberben, miután azok Szerbia felől magyar területre rohantak – kezdi beszámolóját a Financial Times. Azóta vádat emeltek ellene a közrend megsértéséért, ám nagyrészt a háttérbe húzódott. Most viszont ismét reflektorfénybe került, mivel odaítélték neki Lakitelken, a Lezsák Sándor által szervezett filmseregszemle egyik elismerését. Közpénzből finanszírozott olyan alkotással érdemelte ki, amely 1956-ról szól. Mint ismeretes, annak idején 200 ezren kényszerültek elhagyni az országot. A díj időzítése ügyetlen – közvetlenül a 60. évforduló előtt –, mert felidézi egy évvel ezelőtti válságot, amit pedig a hivatalos megemlékezések mindenképpen szeretnének elkerülni.

Orbán Viktornál a tények sohasem állhattak a politika útjában

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberejogi szervezet szakértője úgy látja, hogy a magyar népszavazást övező érzések jobban hathatnak az unióra és a menekültekre, mint maga az eredmény. Lydia Gall, a HRW kelet-európai és nyugat-balkáni kutatója  a Newsweekben emlékeztet arra, hogy a referendumot 4 hónapos gyűlöletkampány előzte meg, amire a magyar kormány átszámítva 16 millió eurót költött az adófizetők pénzéből. A közmédia ontotta az eltorzított tényeket és a nyílt hazugságokat. Mégsem győzött a hatalom, sokan nem voltak vevők a hivatalos érvekre. Ám Orbán Viktornál a tények sohasem állhattak a politika útjába, ezért most az „emberek akaratának megfelelően“ át akarja írni az alkotmányt.

Az Európai Unió vezetése hamiskártyásnak tekinti Orbán Viktort

A Financial Times szerint jó pár uniós tagállamban megelégedés fogadja, hogy a jelek szerint vereséget szenvedett Orbán Viktor és az ő nyers illiberális demokráciája. Ellenfelei közül többen azt mondják, a politikust nem érte ekkora kudarc 2010 óta. Az eredmény azt mutatja, hogy vannak határai, ha valaki ördögnek festi le a bevándorlókat és felkorbácsolja a félelmeket. A kormányfővel szemben nagy az elégedetlenség Európában, már csak a no go-zónák miatt is. Orbán a népszavazással mindenekelőtt azt akarta bizonyítani, hogy migránsellenes, konzervatív nacionalizmusa élvezi a magyarok lelkes támogatását.


1 2   >