ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: antidemokratikus

Európának saját lábára kell állnia, nincs más választási lehetősége

A Financial Times vezércikke arra figyelmeztet, hogy komolyan kell venni az amerikai elnök protekcionizmusát, mert itt nem arról van szó, hogy Trump blöfföl, mivel jobb egyezményeket akar elérni. Azt majd meglátjuk, hogy mi lesz a merkantilista megszállottságából. Az sem világos, hogy mire megy a szerződések újratárgyalásával. A Mexikó ellen tervezett 35%-os vámtarifa viszont még azt is magával vonhatja, hogy az Egyesült Államok kilép a Világkereskedelmi Szervezetből, aminek minden ország a kárát látná, leginkább persze az USA. Szállítási hálózatok szakadnának meg, megnőnének a költségek, továbbá lelassulna az innováció.

Magyar tudósok súlyosan aggódnak a közélet és politika antidemokratikus fejleményei miatt

Mintegy harminc magyar tudós, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, illetve akadémiai doktor írta alá a Lovász László MTA-elnöknek címzett levelet, amelyben súlyos aggodalmát fejezi ki a hazánkban tapasztalható demokráciaellenes fejlemények, különös hangsúllyal a sajtószabadság veszélyeztetése miatt. A dokumentumot – a levelet elsőként közlő – hvg.hu engedélyével publikáljuk.

A tekintélyelvű Orbán és Trump Putyin csodálója

Az Egyesült Államok előző moszkvai nagykövete a The New York Times-ban arra figyelmeztet, hogy az autokraták a világon mindenütt visszaszorítják a demokratákat, és hogy ezeket az erőket Putyin irányítja. Odahaza meggyengítette a civil társadalmat, aláásta a független sajtót, elnyomott minden ellenzéket és elriasztotta a gazdaság befolyásos szereplőit attól, hogy támogassák a kormány bírálóit. Egyidejűleg kiterjesztette kampányát, hogy megingassa a demokráciát külföldön. Főleg Európában támogatja azokat a pártokat és szervezeteket, amelyek illiberális programot követnek. 

Összeomlott a politikai közép, a baloldali erők a túlélésért küzdenek

The Wall Street Journal szerint gazdasági félelem húzódik meg a populizmus erősödése mögött, és európai, illetve amerikai politikusok szélsőséges nézeteket vetnek be, hogy udvaroljanak az elbizonytalanodott, dühös választóknak. A davosi világgazdasági találkozón keltezett jelentés kiemeli, hogy a politikai vezetés az Atlanti-óceán mindkét oldalán megrendült, marginális szereplők bukkannak fel a politikai középen, pártok arculatot váltanak és a szavazópolgárok a jelek szerint hátat fordítanak hagyományos pártszimpátiájuknak.

Formálódik a szélsőjobbos magyar kormány?

Orbán Viktor miniszterelnök még jobban eltávolodik az európai értékektől – írja a Foreign Policy, amely leleplezi a magyar kormány (nem Magyarország, nem a magyarok, nem a magyar nép!) erősen Európa-ellenes álláspontját, hogy a bevándorlást etnikai kérdésként veti fel, és a xenofób érzelmekre játszik. A volt belga külügyminiszter, Louis Michel úgy reagált: az, hogy következetesen bűnözőkként bélyegzik meg a migránsokat, csakis a szélsőjobbos populizmusból eredhet, amelynek alapvető ideológiai gyökere a xenofóbia. A kérdés ezek után az, vajon Orbán tényleg csatlakozott-e a szélsőségesekhez és ily módon Magyarország lett-e az első uniós tagállam, amelyet szélsőjobbos kormány irányít?

Fiatalok tiltakoznak Orbán antidemokratikus politikája ellen

A brit polgári repülés-felügyelet arra figyelmeztette a WizzAir és a Jet2 légitársaságot, hogy az európai szabályoknak megfelelően fizessen kártérítést ügyfeleinek, ha a késés meghalad bizonyos időt, illetve ha törlik az adott járatot, különben perbe fogja a két céget. A közösségi jog vonatkozó paragrafusa kimondja, hogy az utasokat kompenzálni kell, ha a késedelemért a légiközlekedési vállalat a felelős. A szállítók azonban túlságosan nagyvonalúnak tekintik az előírásokat, és arra figyelmeztetnek, hogy ha így marad, előbb-utóbb kénytelenek lesznek emelni az árakat.


1 2   >