ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: aranyár

Az (arany)érem másik oldala

Sok száz dolláros unciánkénti áresést valószínűsít „árfolyam–eredmény” megközelítésben a téma egyik legbefolyásosabb elméleti szakembere. Campbell Harvey írásai azóta keltenek kiemelt figyelmet világszerte, hogy 2012-ben tudományos alapon igyekezett bizonyítani: „néhány éven belül legalább 1000 dollárig kell csökkennie az unciánkénti [1 oz t uncia (GB, US) = 31,10348 g / troy uncia, 1/12 troy font, manapság nemesfémeknél használják) árnak”], az akkori 1700 dolláros szintről. 

Olaj, arany egyre megy. Vagy mégsem?

Stabil gazdasági növekedés Amerikában és Kínában, ennek megfelelően lassú, ám biztos lábakon álló áremelkedést jósolnak a következő egy évre a Capital Economics nyersanyagpiaci szakértői. Az olaj- és aranypiaci specialistákat: Tom Pugh-t és Simona Gambarinit kérdeztük meg a piacok alakulásáról. (Az interjú forrása: http://alapblog.hu/olaj-arany-egyre-megy-vagy-megsem/)

Bóvlihelyzet: hullámverésben támadott szikla az aranyár

A Moody’s leminősítése után – ha még nem tette volna meg – mindenkinek el kell azon gondolkodnia, hogy megtakarításait mibe fektesse. Aki nem hisz a részvények erejében, vagy akár a befektetési alapokban, ami e válságban érthető, annak a valuták és az arany, gyémánt, termőföld marad menekülési lehetőségnek. Az angol és amerikai elemzők az euró bedőlését jósolják, hogy ezzel erősítsék a dollárba és a fontba vetett bizalmat. Az euró-pártiak szerint az euró hanyatlása megrázná a BRICS országok gazdaságát is, hiszen nekik ez egyet jelentene külpiacaik elvesztésével és a növekedésre, exportra alapozott gazdaságuk azonnali átrendezésének kényszerével. A valuták inflálódása tehát törvényszerű, s ez a folyamat körbefut a bolygónkon. Az értékőrzés biztosítása tehát korparancs.