ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: automatizálás

Robotok lépnek a dolgozó ember helyébe?

Egyre szélesebb körben automatizálják a munkát a vállalatok, persze, ha tehetik. Az együttműködő robotok megjelenésével ez a lehetőség már a kis- és közepes cégek számára is elérhető. Jogosan tartanak az emberek munkahelyük megszűnésétől a robotok térhódítását látva vajon? A közeli múltban egy sor kutatóintézet foglalkozott ezzel a témával, miközben a szakemberek sem értenek egyet abban, hogy elveszik-e az emberek munkáját a robotok vagy csak átalakítják. Abban viszont mindenki egyetért, hogy az automatizáció miatt a jövőben látványosan átalakul a munkaerő-piac.

A haszonjármű-ágazatot forradalmasító megoldások Hannoverben

A Bosch mobilitási megoldások üzleti szektor árbevételének negyedét a haszonjárművek műszaki megoldásai adják. A vállalat új szolgáltatásai az eddiginél is hatékonyabbá teszik a logisztikai láncot. A cég piacvezető a haszonjárművek kormányrendszereinek gyártásában és értékesítésében.

Apple-alkalmazás okosotthonok számára

A fejlesztői világkonferencián (Worldwide Developers Conference / WWDC) jelentette be a hazánkban is honos VELUX cégcsoport, hogy számos terméke Apple HomeKit-támogatást kap, azaz a dán világcég is részt vesz az okos otthonok automatizálásában: távvezérelt tetőtéri ablakai és árnyékolói jövőre jelennek meg a kínálatban.

YuMi, a szerethető robotlány

Van-e nemük a robotoknak? A kérdésre ma délelőtt egy ember tudott határozott igennel válaszolni: Niclas Trouvé, a Svéd Királyság magyarországi nagykövete. Szerinte YuMi, a fekete fátylától nyilvánosan megfosztott robot – nő. Annyi eleve tudható róla, hogy szülei svédek és svájciak, családi nevük ABB (Asea Brown Boveri), és a világ egyik óriási gépipari konszernjeként ismertek: 100 országban 145 ezer dolgozót foglalkoztatnak.

Minden üzletágban növelte árbevételét a világcég – az internet mindenekelőtt

A vállalat a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére túlteljesítette 2014-i célkitűzéseit. Minden üzletágban és térségben nőtt a Bosch árbevétele; az idén 3–5 százalék közötti árbevétel-növekedéssel számol. A kutatás és fejlesztés területén 15 ezer szoftverfejlesztő mérnök dolgozik, az internetes termékekkel 3000 mérnök foglalkozik.

YuMi: a világ első együttműködő robotja

YuMi emberbarát, kétkarú robot, amelyet már az automatizálás új korszakára terveztek hazánkban is jelen lévő ABB-nél. Alkalmazási területe lehet pl. apró alkatrészek összeszerelése, ahol szerelés közben emberek és robotok dolgoznak azonos feladatokon szoros együttműködésben. A YuMi név az angol te és én szavak rövidítésével keletkezett, és az együtt dolgozó két félre utal.


1 2   >