ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: autoriter

Orbán álma: „magyar szállodában a takarítónő is magyar legyen”

A Der Standard című osztrák lap a dpa német és az APA osztrák hírügynökség tudósítása alapján beszámol arról, hogy Orbán Viktor tegnap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján az ország etnikai homogenitásának megőrzése mellett, a bevándorlás ellen szónokolt. Orbán jelentőséget tulajdonít annak, hogy egy magyar szállodában a takarítónő is magyar legyen – olvasható a beszámolóban. A magyar kormányfő kijelentéseiről az AFP francia hírügynökség is hírt adott, mondván, Orbán a gazdasági növekedés szempontjából fontosnak tartja az etnikai homogenitás fenntartását. Ugyanez az elem felkeltette az STA szlovén hírügynökség figyelmét is, amely szintén beszámolt a magyar miniszterelnöknek az etnikai homogenitással kapcsolatos kijelentéséről.

Demokrácia-rangsor: Magyarország csúszik lefelé

Magyarországon tovább romlik a demokrácia helyzete – olvasható a Die Presse című osztrák lapban, amely még a hamarosan esedékes hivatalos közzététel előtt ismerteti a demokrácia globális állapotáról évente tekintélyes politikatudósok által elkészített tanulmánynak a főbb megállapításait. Amit Magyarországról írtak, azt David Campbell, klagenfurti és bécsi egyetemi oktató, a democracyranking-tanulmány tudományos vezetője foglalta össze a Die Presse számára.

A korrupció erősödik a populista vezetők alatt – a példa Magyarország és Törökország

A Reuters hírügynökség tudósítását átvevő világlap, a The New York Times azt emeli ki a Transparency International tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséből, hogy a múlt évben a korrupció észlelt szintje, valamint a társadalmi egyenlőtlenség igencsak segítette a populizmus terjedését, ám az ilyen politikusok annyira már nem harcoltak a kenőpénzek rendszere ellen, ha hatalomra jutnak. Jó példa erre Magyar- és Törökország, ahol romlott a helyzet az autoriter vezetők alatt, de ugyanez vonatkozik Trumpra is, aki jelöltként még nem győzött párhuzamot vonni a korrupt elit és a szorgalmasan dolgozó emberek lecsúszása között.

A Népszabadság halott – a jól megszervezett puccs elnémította a legfőbb Fidesz-ellenes hangot

A magyarok szerint a jobboldali-populista Orbán Viktor kormányának benne van a keze abban, hogy bezárt a Népszabadság – írja a The New York Times. A cikk ismerteti, miként csapta be a tulajdonos az újságírókat, hogy leállítsa a legnagyobb, ellenzéki lapot, miután a hatalom megzabolázta az állami médiát, és most a jelek szerint egyre nagyobb befolyást gyakorol a magánsajtóra is. Megszólal Gergely Márton, az egyik főszerkesztő-helyettes, aki egészen biztos abban, hogy a szálakat Orbán mozgatja.

Orbán Viktor gratulált magának a „kiváló eredményhez“, és átíratja az alaptörvényt

Az unióban megkönnyebbülést keltett ki a magyar népszavazás eredménye, és hasonlóképpen reagált a német kormány is – írja a Die Welt. Michael Roth, külügyi államminiszter úgy nyilatkozott, hogy meglehetősen nyomasztotta a hatalmas költségen folytatott kampány, amely az EU egyik demokratikusan elfogadott döntése ellen irányult. Annál boldogabb most a politikus, hogy a referendum meghiúsult. Hozzátette: a közösség jövőjéről szóló vitát nem szabad átengedni az egész Európában egyre öntudatosabban fellépő nacionalistáknak és populistáknak.

Az Orbán-féléknek semmi sem elég – Faymann: "Nagyon feszült a kapcsolat Merkellel"

Die Zeit úgy látja, hogy sorsdöntő napok jönnek, de a törökökkel kötött megállapodás éppen azt eredményezheti, hogy a menekültjog az eredeti szándékoknak megfelelően hasson. Persze, az Ankarával létrejött szerződés erősen vitatott, méghozzá joggal. Az egyik oldalon vannak az Orbán-félék, akiknek semmi sem elég, további keménységet követelnek, amíg akár csak egyetlen menekült is kóborol a földrészen. A magyar vezető legutóbb éppen azt adta megint csak értésre, soha nem hagyja, hogy kioktassák az emberi jogok javíthatatlan harcosainak hordái.


1 2 3   >