ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: bántalmazás

Magyarország fityiszt mutat az EU-nak – nincs európai válasz a menekültügy megoldására

A Libération című francia lap úgy fogalmaz, hogy Magyarország „fityiszt mutat az Európai Uniónak”. A , baloldali liberális szellemiségű újság emlékeztet arra, hogy 2013-ban az Európai Unió, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Emberi Jogok Európai Bírósága nyomására Orbán Viktor még lemondott a menedékkérők elzárásáról, most mégis ezt választotta. A lap megjegyzi: miután 2015-ben 400 ezer menekült haladt át az országon, jelenleg naponta alig tíz embert fogadnak a határ menti tranzitzónában. Az új szabályozás folytán a menedékkérőket határozatlan időre szögesdróttal körbevett konténerekbe, szabadtéri börtönökbe zárják – írja a párizsi lap, és megállapítja: a törvény célja, hogy a lehető legtöbb kérelmezőtől tagadják mega menekültjogot.

Orbán külpolitikai romhalmazon ül

Az európai ügyekért felelős német külügyi államminiszter nem tudja felfogni és politikai elmebajnak tartja, hogy egyes államok azt képzelik: a globalizált világban a visszaállamosítással sikereket lehet elérni – olvasható az osztrák Die Presse napilapban. Michael Roth ezt arra válaszul mondta, hogy a menekültkérdésben bizonyos államok nemzeti megoldással próbálkoznak. Emlékeztetett arra, hogy a brit népszavazás megmutatta: a nacionalisták és populisták hazugságokra, félelmekre és féligazságokra építik a kampányukat.

A világ elitjének ügyelnie kell a populista tombolás figyelmeztető jeleire

A Financial Times arra figyelmeztet, hogy az olyan politikusok, mint Trump és Le Pen egyszerű és rossz válaszokat adnak igen fontos kérdésekre, ám a világ elitjének oda kell figyelnie a populista tombolás figyelmeztető jeleire. A fejlett államokban a nagyfokú elégedetlenség javarészt gazdasági okokra vezethető vissza, így arra, hogy a reálbérek már hosszabb ideje stagnálnak, mint a háború óta bármikor. De magyarázzák a fenyegető kulturális változások is, beleértve a bevándorlást. Trump és a többiek erre kínálják a nacionalizmust, a hazai lakosság védelmét és a protekcionizmust. 

Az álcázott putyinista bértollnokok a tárgyilagos újságírást fenyegetik Magyarországon

Egy amerikai szakértő szerint a brit népszavazás súlyos válságba taszította az uniót, ugyanakkor ennél nagyobb szolgálatot aligha lehetett volna tenni Putyinnak – állapítja meg a The New York Times. A „Henry Jackson Társaság” nemzetközi intézet orosz ügyekért felelős igazgatója felhívja a figyelmet, hogy az orosz elnök 16 éve igyekszik destabilizálni a Nyugatot, ám megosztási kísérletei sikertelennek bizonyultak. Most viszont megbomlott az egység vele szemben. Az EU a Moszkva-ellenes szankciók egyik legerősebb támogatóját vesztette el. 

Külföldi tévériportereket, újságírókat vertek meg magyar rendőrök

A szerb állami televízió (RTS) azt állítja, hogy a menekültválságról tudósító egyik stábját szerdán megverték gumibotos magyar rendőrök, és összetörték kamerájukat Röszkén. Egy lengyel riporter fejsérülést szenvedett, és megsérült egy svájci, egy szlovák és egy ausztrál újságíró is. A rendőrség szerint ők csak arányos kényszerítő eszközöket alkalmaztak. A kormányszóvivő szerint az újságíróknak semmi keresnivalójuk egy ilyen helyzetben. (A felvétel illusztráció.)

A Vodafone Magyarország felfüggeszti hirdetéseit a TV2-n

A Vodafone Magyarország, amely a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesülettel karöltve, a „Vodafone a nők biztonságáért” programban tevékenyen részt vesz a női jogok védelmezésében, nyilvánosan tiltakozik a TV2 valóságshow-ja, az Éden Hotel április 24-i adásában látott jelenetek, illetve a csatorna hozzáállása ellen a történtekhez.


1 2   >