ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: béke

Szijjártó Trumpot dicséri, szerinte Obamáék megpróbáltak beavatkozni a magyar belügyekbe

A német Die Welt konzervatív napilap munkatársa, Boris Kálnoky interjút készített Szijjártó Péterrel; a miniszter szerint Németország és Magyarország között csak abban van nézeteltérés, hogy Európának nem szabad ösztönöznie a bevándorlást. Egyébként azonosan vélekednek pl. az egyik kulcskérdésről, hogy tudniillik az uniónak vissza kell nyernie versenyképességét, amihez érvényt kell szerezni az államháztartást szabályzó előírásoknak. Ugyancsak mindkét fél szorgalmazza az európai hadsereg felállítását, mert a földrész biztonsága nem függhet csakis az amerikaiaktól.

A demokráciát a jellemtelenek támadják

A december első vasárnapján esedékes osztrák elnökválasztás annak a vizsgája, hogy mennyire népszerű a populizmus Európában, immár Trump alatt, ám bőven belefér, hogy a földrészen a II. világháború óta először választanak meg szélsőjobbos államfőt – írja a Financial Times. A populista politikai földrengés középpontja Burgenland lehet, Norbert Hofer szűkebb hazája. Ha győz, az megrázkódtatja az egész kontinenst és fokozza a félelmeket a németeknél és a franciáknál, az ottani nacionalista pártok miatt.

Le Monde: Orbán Viktor évek óta korlátozza a sajtószabadságot

A The New York Times/Reuters elemzése szerint a gazdasági kiút ügyében egyezik a német kancellár és a francia jobboldal várható elnökjelöltjének véleménye, ám egy sor politikai kérdésben, Oroszországtól és Törökországtól kezdve a migráción át Európáig viszont eltér Merkel és Fillon álláspontja. Olyannyira, hogy utóbbi a bevándorlás ügyében közelebb áll ahhoz, amit a jobboldali magyar és lengyel vezetők képviselnek. Szerinte a német kormányfő alábecsülte az iszlám terror veszélyét, amikor megnyitotta a határokat.

Torgau – győzelem napi emléksorok

Európa sok országában május 8-án ünneplik a második világháború befejeződésének emléknapját. Ezen a napon tette le a fegyvert a náci Németország hadserege az Amerikai Egyesült ÁllamokNagy-BritanniaFranciaország és a Szovjetunió szövetséges hadereje előtt 1945-ben. (A képen Joseph Polowsky, írásunk főszereplője.)

Békében élünk

A kapun kívül, a kapun belül Kispest. Mindenkori útjaim, talán utolsó napjaim nyomvonala. Az otthonom. Gyermekként kaptam, belenőttem. A közelben megszólaló riasztó engem is véd, engem is figyelmeztet. A vihar errefelé dobálja a nagy fákat, a mentőautó itt karambolozik.

címkék:  Kispestbetörésbékecsöndrablás
Scania-évszázad: békében és háborúban

A semleges Svéd Királyság hadserege 1912 áprilisában kezdte meg egy Scania-Vabis teherautó kipróbálását. A Scania azóta is folyamatosan szállít békefenntartási célokat szolgáló járműveket, és nyújt kapcsolódó szolgáltatásokat a világ számos országában. A 35 évvel ezelőtt a svéd védelmi erők számára szállított SBA111 és SBAT111 jelű Scania járműből 1500 még szolgálatban van.


1 2   >