ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: bírálat

Magyarország fityiszt mutat az EU-nak – nincs európai válasz a menekültügy megoldására

A Libération című francia lap úgy fogalmaz, hogy Magyarország „fityiszt mutat az Európai Uniónak”. A , baloldali liberális szellemiségű újság emlékeztet arra, hogy 2013-ban az Európai Unió, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Emberi Jogok Európai Bírósága nyomására Orbán Viktor még lemondott a menedékkérők elzárásáról, most mégis ezt választotta. A lap megjegyzi: miután 2015-ben 400 ezer menekült haladt át az országon, jelenleg naponta alig tíz embert fogadnak a határ menti tranzitzónában. Az új szabályozás folytán a menedékkérőket határozatlan időre szögesdróttal körbevett konténerekbe, szabadtéri börtönökbe zárják – írja a párizsi lap, és megállapítja: a törvény célja, hogy a lehető legtöbb kérelmezőtől tagadják mega menekültjogot.

A bajkeverő Orbán – Clinton ellenében – méltatja Trumpot

A magyar kormányfő Trump politikája mellett állt ki beszédében, amely összekapcsolta a terrorizmus és a muzulmán bevándorlást, és amely úgy tűnt föl, hogy az elnöki tisztség republikánus várományosa mellett tette le a garast – írja a Financial Times. Európában mostanáig senki sem állt ki ennyire egyértelműen az amerikai politikus mellett. Orbán több tekintetben pártolja Trump elképzelését, főként a bevándorlás és az iszlám szélsőség okozta fenyegetés kapcsán. A magyar vezető, akit Juncker diktátornak nevezett, a földrész legszigorúbb menedékjogi törvényét vezette be és a muzulmán migrációt veszélyesnek tartja a kontinens etnikai összetétele, illetve életmódja számára. 

Orbán ismét a Bizottságot okolja az Európát sújtó válságért

Orbán Viktor ismét a Bizottságot okolja az Európát sújtó válságért és sürgeti a tagállamokat, hogy vegyenek vissza Brüsszel jogköréből – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német konzervatív lapnak írott vezércikkben a kormányfő követeli, hogy vessenek véget az európai terv idealizálásának. Mert pl. szerinte a britek kiválása a Bizottság kudarcát tanúsítja. A politikus azt hangoztatja, hogy az EU már nem térhet ki a kritikus kérdések elől, ha valaki ezzel nem ért egyet, annak azt ajánlja, hogy keresse fel a katonatemetőket. 

Népszavazás unióról, menekültekről: eljött az uszítók, a demagógok és a bohócok ideje

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR ismét bírálta Magyarországot, miután annak intézkedései miatt immár 1300 ember rekedt rettenetes körülmények között a magyar–szerb határon – jelentette a BBC. A magyar hatóságok 10 ezer rendőrt és katonát vezényeltek a térségbe. Az ENSZ-szervezet attól tart, hogy a menekülteket jogellenesen kényszerítik vissza Szerbiába. A belgrádi kormány pedig egyenesen azzal vádolta meg az Orbán-kabinetet, hogy az megszegi a vonatkozó nemzetközi megállapodásokat.

Magyar hajléktalan migránsokat is gyámolít a bécsi Caritas

A múlt négy évben egyre több uniós hajléktalan érkezett Bécsbe, és az áradat csak egyre erősödik – közölte az osztrák Caritas igazgatója a Kurierban. Tavaly már majdnem 1900 magyart, bolgárt, románt, szlovákot és lengyelt láttak el a szervezet szükségszállásán, miután ezek az emberek nem kaphatnak szociális juttatásokat. A menedék vezetője azt mondja, nagyon is létezik a szegénység migrációja, sokan a nincstelenség és a hideg elől menekülnek el. A lap megszólaltat egy 55 éves magyar férfit, aki már évek óta élvezi a katolikus segélyszolgálat vendégszeretetét.

Nem fogadta Ádert Passau polgármestere

A Der Standard szerint aligha hagy mély nyomokat a menekültválság megoldásában a tegnapi mini csúcs, mert túl kevés, túl lassú és túl bizonytalan, amit Brüsszelben elfogadtak. A Kuriernak az osztrák külügyminiszter megerősítette a véleményét, hogy Európában szükség van a kerítésekre. Erre reagálva a Der Standard megjegyzi: az osztrák diplomácia vezetője, az Osztrák Néppárt reménysége éppen azon van, hogy eljátssza tekintélyét. A passaui Am Sonntag arról tudósít, hogy nem volt hajlandó találkozni a magyar államfővel a passaui polgármester - feltételezhetően politikai megfontolásokból.


1 2   >