ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: bürokrácia

Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

A magyar bürokrácia megfélemlítésre van fölépítve – az EU-források a gazdaság motorjai

Csökkenteni kell a bürokráciát, hogy ezzel is növelhető legyen Magyarország versenyképessége – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Nem fordulhat elő többször az, hogy egy EU-s pályázati ciklus lejárta után egy-két évvel még az adott pénzekre kelljen pályázni, ezért Lázár János csökkentené a bürokráciát és gyorsítaná a pályázati folyamatokat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az új 2014–2020 közötti ciklus fő feladata, hogy növeljék a versenyt és az átláthatóságot a pályázati pénzek kiosztásában, amellyel a multik helyett a hazai kis- és középvállalkozásokat kell főleg segíteni. Lázár szerint meg kell szüntetni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, és ismét a minisztériumok hatáskörébe kell adni a pályázatok kiírását. Ígérete szerint sokkal rugalmasabb lesz a közbeszerzési szabály-, az intézményrendszer, az eljárásrend, az egész elektronikus alapon működik majd.

Kiakadtak a németek az ekáer miatt – Magyarországon csak részlegesen független a sajtó

Az adócsalások ellen bevezetett árukövető rendszer (ekáer) felbosszantotta a vállalatokat, köztük a német cégeket, amelyek arra panaszkodnak, hogy az intézkedés többlet bürokráciát okoz és károsan hat a gazdaságra – tudósít a Reuters– A tavaly alakult német közösségi online-újság, a krautreporter.de az Origo példáján mutatja be, miként zaklatja Magyarországon a hatalom a sajtót.  Magyarország erősen hátracsúszott sajtószabadságot tekintve az olyan szervezetek listáján, mint a „Riporterek határok nélkül”, vagy a Freedom House. Közép-Európából Magyarország az egyetlen olyan állam, ahol csupán részlegesen független a sajtó…

BurEUcratia: megszüntetendő a szabálylabirintus

A budapesti Erzsébet téren ma „BurEUcratia” néven szimbolikus képzeletbeli város épült, amelyet Jonathan Knott brit nagykövet és Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára avatott fel. Az installáció célja, hogy felhívja a figyelmet az Európai Unió bürokratikus szabályrendszerére, amely valamennyi tagállamban akadályozza az üzleti növekedést, a versenyt, különösen hátrányos helyzetbe sodorja a kis- és középvállalkozásokat.

Bürokrácia - 2013. május

Meghatalmazást írtam a feleségemnek, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál vegye át részemre a lejárt helyett az új Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ha már a maga kártyájáért arra jár. Elutasították. Az indok: a papírról hiányzott egyetlen szó: „alulírott.”

Egyszerűsítendő a bürokrácia az unióban – a kutató nem könyvelő

Sokszor nemcsak a forráshiány, de a kiterjedt bürokrácia is akadályozza, hogy egy-egy ötletből szabadalom vagy termék váljék – véli Herczog Edit. A szocialista EP-képviselő brüsszeli felszólalásában amellett érvelt, hogy fel kell számolni a tudományos források elosztásában ma még látványos, a közép-európai államok kutatóit sújtó különbséget.


1 2   >