ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: bankmonitor

A magyarok a legkevésbé eladósodottak térségünkben

Tizenegy év óta nem volt olyan alacsony szinten a magyar lakosság eladósodottsága, mint most, a magyar hitelállomány 29 százalékkal marad el a régiós átlagtól – derül ki a Bankmonitor.hu elemzéséből. Az alacsony érték oka, hogy a devizahitel-sokk továbbra is érezteti a hatását a hitelezésben: a lakosság inkább megtakarít, mint sem hitelt vegyen fel.  Nagy változás rövidtávon aligha várható, ám középtávon már lehet számítani a hitelezés lassú bővülésére.

Drágulhat jövőre a lakáshitel

A héten vette napirendre a kormány a fair bankokról szóló törvényjavaslatot, amelynek egyik sarokpontja a hitelek esetében a legalább 3 éven keresztül változatlan kamat lesz. Mindez két következménnyel fog járni: egyrészt növekszik a hitelfelvevők biztonsága, másrészt eltünnek a bankok kínálatából a legolcsóbb hitelek. A Bankmonitor.hu kiszámolta a lakáshitelek estén várható drágulás mértékét és az Infovilág olvasóinak bemutatja: mennyivel lesz biztonságosabb a hitel ennek fejében.

Mi az ára annak, ha 25–30 évre adósodunk el?

Az újra élénkülő lakáshitelezés mellett kritikusan fontos az adósok számára, hogy jól tudják megválasztani az eladósodás időtávját is. Sokak számára rendkívül vonzó, hogy 25–30 évre vegyenek fel hitelt, mert ezen esetekben a havi törlesztő részlet sokkal alacsonyabb, mint egy 10 éves lakáshitel esetében. Akik a havi törlesztőre koncentrálnak, a legritkább esetben gondolják át, mennyivel nő meg a teljes visszafizetés összege a futamidő elnyújtásával.

Hitelbizonytalanságban a magyar családok

Ugyanakkora összegű kölcsönnél 16 százalékos különbség is lehet a havi törlesztő részletekben attól függően, hogy milyen típusú lakáshitelt vesz fel az ügyfél: állami kamattámogatásút, piaci kamatozásút, 5–20 évig fix kamatozású hitelt – derül ki a Bankmonitor.hu friss elemzéséből. Jelenleg a piaci kamatozású hitelek számítanak a legolcsóbbnak és a 20 évre fix kamatozásúak a legdrágábbnak, azonban a jegybanki alapkamat csupán 2 százalékpontos változása már felborítaná a sorrendet.

Látványosan drágulnak a legolcsóbb számlacsomagok – okos bankválasztással évente akár 17 ezer forint megtakarítható

Átlagosan több mint 40 százalékkal növekszik a legolcsóbb számlacsomagok havidíja a bankok szeptemberben kezdődő díjemelései miatt, amivel többségük a tranzakciós adó augusztusi növekedésére reagál – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb felméréséből. A tíz legolcsóbb bankszámla költsége átlagosan, szokásos bankhasználat (havi150 000 Ftjövedelem; utalás (netbank): 2×15000 Ft; csoportos beszedés: 2×15000 Ft; állandó átutalás: 1×12000 Ft; kártyás vásárlás: 5×40000 Ft; saját banki ATM-s készpénzfelvétel: 2×50000 Ft; átlagos számlaegyenleg:50 000 Ft; átlagos megtakarítási állomány:250 000 Ft; sms-szolgáltatás számlamozgásokról és kártyás tranzakciókról) mellett havi 701-ről 1008 forintra emelkedik az következő hónapokban.

Sokba kerül a készpénztartás a magyar családoknak

Hatszor annyi készpénzt tartanak maguknál a magyar háztartások, mint az Nyugat-Európában megszokott, és ez az összeg az idén bevezetett tranzakciós adó hatására tovább nőtt. A Bankmonitor.hu legfrissebb elemzése szerint az indokolatlan készpénztartás hosszabb távon növelheti a családi költségvetés hiányát az elmaradt kamatbevételek és az készpénzhasználat egyéb járulékos költségek követeztében. 


1 2   >