15. AV Trend & Hifi Show

Címke: bankmonitor

Mi az ára annak, ha 25–30 évre adósodunk el?

Az újra élénkülő lakáshitelezés mellett kritikusan fontos az adósok számára, hogy jól tudják megválasztani az eladósodás időtávját is. Sokak számára rendkívül vonzó, hogy 25–30 évre vegyenek fel hitelt, mert ezen esetekben a havi törlesztő részlet sokkal alacsonyabb, mint egy 10 éves lakáshitel esetében. Akik a havi törlesztőre koncentrálnak, a legritkább esetben gondolják át, mennyivel nő meg a teljes visszafizetés összege a futamidő elnyújtásával.

Hitelbizonytalanságban a magyar családok

Ugyanakkora összegű kölcsönnél 16 százalékos különbség is lehet a havi törlesztő részletekben attól függően, hogy milyen típusú lakáshitelt vesz fel az ügyfél: állami kamattámogatásút, piaci kamatozásút, 5–20 évig fix kamatozású hitelt – derül ki a Bankmonitor.hu friss elemzéséből. Jelenleg a piaci kamatozású hitelek számítanak a legolcsóbbnak és a 20 évre fix kamatozásúak a legdrágábbnak, azonban a jegybanki alapkamat csupán 2 százalékpontos változása már felborítaná a sorrendet.

Látványosan drágulnak a legolcsóbb számlacsomagok – okos bankválasztással évente akár 17 ezer forint megtakarítható

Átlagosan több mint 40 százalékkal növekszik a legolcsóbb számlacsomagok havidíja a bankok szeptemberben kezdődő díjemelései miatt, amivel többségük a tranzakciós adó augusztusi növekedésére reagál – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb felméréséből. A tíz legolcsóbb bankszámla költsége átlagosan, szokásos bankhasználat (havi150 000 Ftjövedelem; utalás (netbank): 2×15000 Ft; csoportos beszedés: 2×15000 Ft; állandó átutalás: 1×12000 Ft; kártyás vásárlás: 5×40000 Ft; saját banki ATM-s készpénzfelvétel: 2×50000 Ft; átlagos számlaegyenleg:50 000 Ft; átlagos megtakarítási állomány:250 000 Ft; sms-szolgáltatás számlamozgásokról és kártyás tranzakciókról) mellett havi 701-ről 1008 forintra emelkedik az következő hónapokban.

Sokba kerül a készpénztartás a magyar családoknak

Hatszor annyi készpénzt tartanak maguknál a magyar háztartások, mint az Nyugat-Európában megszokott, és ez az összeg az idén bevezetett tranzakciós adó hatására tovább nőtt. A Bankmonitor.hu legfrissebb elemzése szerint az indokolatlan készpénztartás hosszabb távon növelheti a családi költségvetés hiányát az elmaradt kamatbevételek és az készpénzhasználat egyéb járulékos költségek követeztében. 

MNB és inflációcsökkenés: átrendeződtek a bankbetéti kamatok

Jelentősen átrendezte a magyarországi bankok betéti kamatajánlatait a fél évvel ezelőtt kezdődött jegybanki kamatcsökkentési hullám – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. Az akciós, feltételhez kötött kamatok 2,4-3,3 százalékponttal mérséklődtek tavaly augusztus vége óta, a feltételhez nem kötött normál betéti kamatoknál ennél nagyobb visszaesést is lehetett tapasztalni. A csökkenő várható infláció miatt azonban továbbra is lehet a pénzromlás ütemét 1-3 százalékkal meghaladó reálkamattal rendelkező ajánlatokat találni a piacon, ami nemzetközi viszonylatban is magasnak számít.

Folytatódott a bankbetéti kamatok csökkenése

Nem hagyta érintetlenül a bankbetéti kamatokat az, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 28-án újból, egymás után negyedszer csökkentette a jegybanki alapkamatot: az egész országban jelen lévő tizenhárom bank mindegyike megvágta legalább egy lekötési ajánlatának kamatát a napokban – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből.