ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: bartók

Megannyi márciusi meglepetés – Óbudán

Mi a közös, Vivaldiban, Szent Efrémben, Bartókban? Mind márciusi születésűek, s mindannyiukat egy-egy koncert köszönti az Óbudai Társaskörben. A sort Vivaldi nyitja március 5-én: 339. születésnapja előestéjén az Óbudai Kamarazenekar Hegyesi Gabriella szóló fuvolajátékával (Szent Efrém – mely számunkra elsősorban egy kórus – fennállásának 15. évfordulóját ugyancsak a társaskörben ünnepli egyházi védőszentjének pártfogó segítségével (március 4.). Bartók közelgő születésnapja alkalmából a magyar zeneszerző zseni tisztelegve pedig népszerű és kevésbé ismert, romantikusan szép műveit szólaltatják meg fiatal művészek (március 17.)

„Kis kece lányom…” – Akranes (Izland)

A sokat emlegetett országimázs talán legsikeresebb előmozdítója a magyar zene. Liszt rapszódiái vagy Brahms magyar táncai jól megalapozták ezt a diadalmenetet, de ha a közeli múltban nézünk szét, akkor a Queen-sztár Freddie Mercury által népszerűsített „Tavaszi szél vizet áraszt” nemzetközi karrierjét idézhetjük emlékezetünkbe.

New York-i lemezsiker – Karosi Júlia albuma: Hidden Roots

A fiatal jazzénekesnő, Karosi Júlia rangos helyeken énekelt már itthon és külföldön is a saját kvartettjével, most pedig a második lemeze jelent meg, méghozzá a New York-i Dot Time Records kiadó gondozásában. Most szombaton, este tartják klubkoncert keretében a lemezbemutatót a Budapest Jazz Clubban (XIII., Hollán Ernő utca 7.)

Az Opera együttese: 160 éves a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

November 18-i hangversenyével fennállásának 160. évfordulóját ünnepli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara – az Opera együttese. A jubileumi est műsorán Bartók: Tánc-szvit című műve hangzik fel elsőként. A darabválasztás apropója az a különlegesség, hogy a művet éppen kilencven esztendővel ezelőtt a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara mutatta be Dohnányi Ernő vezényletével. Bartók Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulóját e mű komponálásával ünnepelte. Valamennyi tétel eredeti szerzői invenció, bár zenei anyaga sokszor úgy hat, mintha népdalból származnék; Bartók ezzel a hanggal és ezzel a zeneszerzői magatartással lépett érett mesterkorszakába.

Pécsi filharmonikusok Pesten – újrázás Essen után (Ligetpress) Február elején a németországi Essenben vendégeskedtek két napig a Pannon Filharmoni-kusok. Most hét végén az Európa Kulturális Fővárosának, Pécsnek e „nagykövet-együt-tese” Budapesten is előadja a február 7-i, esseni programot.
Tárkány Művek a Fonóban – koncert dzsesszre, népzenére A két évvel ezelőtt alakult Tárkány Műveknek sikerült könnyed, magával ragadó, áradó és könnyen emészthető muzsikát alkotnia, amiben kiválóan ötvöződik a magyar népzene a dzsesszel, de emellett sok más muzsika is rányomja a bélyegét.

1 2   >