ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: bizalmatlanság

Tovább csökkenhet a bizalom az Európai Unióban a menekültválság hatására

A Political Capital frissen publikált tanulmányában a politikai bizalom természetét és változását vizsgálja. A kutatás azt mutatja, hogy a politikai intézményekbe vetett bizalom jelentősen visszaesett az elmúlt egy évtizedben Európa-szerte. Ennek ugyanakkor nem a válság az egyetlen oka, hiszen a folyamat már jóval a válságot megelőzően megkezdődött.

Spekuláns: aki sok pénzt keres; kivéve...

Hiába dönt hetente történelmi rekordokat a DAX német részvényindex, ennek senki sem örül felhőtlenül. Az alapblog.hu-nak nyilatkozott tőzsdei viselkedéskutató, Joachim Goldberg (a képen) tapasztalatai szerint a portfoliókezelők Európa-szerte azért imádkoznak, hogy jöjjön már valamiféle korrekció.

Stagnáló világgazdasági kilátások, bizakodó magyar pénzügyesek

Derűlátóbbak környékbeli társaikhoz képest azok a magyarországi pénzügyi szakértők, akik részt vettek az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), a világ vezető pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete és az IMA (Institute of Management Accountants), a vállalatirányítás és a vezetői számviteli információk stratégiai kapcsolatát vizsgáló szervezetének nemzetközi kutatásában.

Kockázatos a küszködő ágazatok legtöbbje – a belső kereslet bővülésére egyelőre nincs remény – bizalom nélkül nem működhet jól a gazdaság

Valószínűleg a következő időszakban is marad a vergődés a legtöbb hazai ágazatban, nem várható a fizetésképtelenségi eljárások számában radikális változás. Legfeljebb a remény van meg arra, hogy legalábbis egyes ágazatokban javuljon a helyzet. Vannak ugyan eltérések az egyes ágazatok között, összességében a szektorok zöme továbbra is kockázatos. Magyarország kénytelen külföldi bizalomra, tőkére, forrásokra támaszkodni, hiszen a lanyha belső kereslet nem képes felfelé húzni a gazdaságot. A belső kereslet bővülésére sajnos nincs remény sem rövid-, de még középtávon sem, ezért sem lehet gyors és radikális váltást végrehajtani a külső forrásbevonásban, a külföldi piacokkal való együttműködésben.

Coface: Magyarország iránt növekszik a befektetői bizalmatlanság

A Coface-csoport a napokban figyelmeztetést adott ki: felhívta a figyelmet a jelenlegi válság rendszerjellegű természetére, és arra, hogy ennek epicentruma az euróövezet. Az idén az európai gazdaságot 0,1 százalékos recesszió sújtja, az Amerikai Egyesült Államokban 1,6 százaléknál stabilizálódik a növekedés, Japánban pedig 1,8 százalékosra gyorsul a dinamika. Ez elegendő lesz ahhoz, hogy a világ ne térjen vissza a 2008–09-i válság mélypontjához, amit akkor egyidejű recesszió jellemzett a fejlett világ mind a három gazdasági régiójában. 

Nem bíznak a fiatalok a politikusokban

Nem bíznak a politikusokban, és nem tartják őszintének az emberek problémái iránti aggodalmukat a hongkongi fiatalok. A 15–29 évesek többsége úgy véli, a politikusok nem mondanak igazat. A fiatalok aggódásukat fejezték ki a viszonylag csekély karrierkilátásaik tekintetében is. Ennek ellenére 90 százalékuk úgy látja, az oktatás segíthet az előrejutásban.