ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: bizalom

Hibahatáron belül emelkedett a konjunktúraindex

Szeptemberben az idei, augusztusi mélypontját követően hibahatáron belül emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások minimálisan javultak, a fogyasztóiak lényegében nem változtak. A GKI-konjunktúraindex két éve viszonylag magas szinten hullámzik, de ezen be­lül most szeptemberben alacsony.

Visszatért idei mélypontjára a GKI konjunktúraindexe

Augusztusban – a látványos júliusi emelkedés után – érezhetően csökkent (–3,9-re) a GKI konjunktúraindexe, s ezzel visszatért idei mélypontjára. A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások erőteljesen, a fogyasztóiak kismértékben romlottak.

A németek továbbra is bíznak Angela Merkelben

Ha közvetlenül választanák a kancellárt, akkor a németek 46 százaléka Angela Merkelre szavazna, míg a szociáldemokraták (SPD) elnöke, Sigmar Gabriel csak 15 százalékot kapna. A friss felmérés szerint az utóbbi hetek merényletei után csak 1 százalékpontot esett Merkel népszerűségi mutatója, bár egy évvel ezelőtt még 54 százalékon állt. A pártok között a jobboldali CDU-CSU pártszövetség 35, az SPD 23, a Zöldek 12, a Linke 9 és a menekültellenes AfD is 9 százalékot kapna a Stern magazin és az RTL televízió megbízásából készült felmérés szerint.

Orbán Viktor felfedezte: szereti Trumpot – elképesztően durvák a magyar egyenruhások a menedékkérőkkel

A tekintélyes hetilap, a The Economist arra hívja fel a figyelmet, hogy nem növeli az unió legitimitását, ha több jogot adnak vissza nemzeti kézbe. Az EU-ban hiányzik a lakosság felhatalmazása. Egyre kevesebben mennek el, amikor az Európai Parlament tagjaira kell voksolni, miközben Strasbourg mind nagyobb hatáskört kap. Talán a polgárokat jobb kedvre lehet deríteni az integráció ügyében, ha a nemzeti törvényhozásokat nagyobb jogkörrel ruházzák fel, mert azok jobban érzékelik, hogy mi akarnak az emberek. Csakhogy ezekre az intézményekre is kihat a politikai elittel szembeni bizalmatlanság.

A népszavazások keltette érzelmek alkalmatlanok az érdemi vitára, döntésre

A The New York Times szerint a brit népszavazás nem egyszerűen csapás a szigetország gazdasága számára, hanem megdönti a liberális rendnek azt az alapvető feltételezését, hogy a voksolásra jogosultak a saját érdeküknek megfelelően járnak el. A múlt 50 év elhitette, hogy a nacionalizmus, az idegengyűlölet és az előítélet nem több merő ésszerűtlenségnél, és hogy a piac torzulásai el fognak tűnni. A múlt heti eredmény megmutatta, hogy sokak számára az identitás fontosabb, mint a gazdaság, bár nagy árat fizetnek majd azért, hogy megmaradjon az a társadalmi rend, amelyben biztonságban és erősnek érezhetik magukat. 

Erősödött a lakosság bizalma a biztosítók iránt

Nőtt a biztosítók iránti bizalom a tavalyihoz képest: a lakosság a pénzügyi ágazat szereplői közül a leginkább a biztosítókban bízik – derül ki a Századvég Alapítvány kutatásából. A magyar lakosság körében a leginkább ismert biztosítástípus a lakásbiztosítás, ezt követi az élet-, illetve a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás (kgfb) az ismertségi listán.


1 2 3 4 5 6   >