ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: bolgár

Los Angeles is aggódik: a kaliforniai nagyváros nyakán maradhat az olimpia

Los Angeles tényleg elnyerheti a 2024-i olimpiai játékok rendezési jogát – de biztos, hogy ezt akarjuk is? –kérdezte a kaliforniai nagyváros lakosainak nevében Mariel Garza a Los Angeles Times internetes felületén megjelent véleménycikkében, a budapesti visszalépésről szóló hír nyomán. Felidézte, hogy az amerikai olimpiai bizottság választása eredetileg Bostonra esett, legyen a pályázó a keleti parti nagyváros, de ez rossz döntésnek bizonyult: a bostoniak jó része nem kért abból a megtiszteltetésből, hogy nyakig eladósodjék egy olyan esemény miatt, amelyre sokan nem is engedhetik meg maguknak a belépőjegyet.

Magyar forradalom, 1956, II. – Melbourne, Bogotá, Capri, Vilnius, Szófia

A hatvan esztendővel ezelőtti magyarországi eseményekre a világ legtávolabbi pontjain is felfigyeltek. Különösen így volt ez Ausztráliában, ahol az éppen akkor megrendezett melbourne-i olimpián a magyarok ügye melletti szimpátia számos megnyilvánulására nyílt mód.

Menekültek: Merkel humánus döntése – német nyugdíjasok magyar otthonban

A Der Spiegel hosszú-hosszú cikkben elemzi, milyen körülmények között határozott is csaknem egy évvel ezelőtt a német kancellár úgy, hogy megnyitja a határt a Budapesten rekedt menekültek előtt, és hogy milyen árat kell ezért az országnak fizetnie. A 10 újságíró közreműködésével készült írás szerzői úgy látják, hogy azokban a napokban a budapesti Keleti pályaudvar előtt az Európáért vívott harc dőlt el és győzött a remény, hogy jobb lesz a világ. Ám napjainkban Merkelt az a veszély fenyegeti, hogy elveszti a többséget. A történelmi 14 nap nyomot hagyott Németországon, a világot azonban nem változtatta meg.

Hunyadi János – Várna, Belgrád, Kruja

A 15. századi „Törökverő” emlékét  többfelé megörökítették külföldön is. A Kalemegdanon állított emlékkő fotóját köszönöm a belgrádi magyar nagykövetség munkatársainak, a krujai múzeum anyagának képes ismertetőjét pedig dr. Réti György kollégámnak.  

A Hetvenegyek halálára

Hívatlan vendégek voltak, úgy is bántunk velük. Hiába mentek el, ha tőlünk vagy rajtunk keresztül indultak, velünk maradnak. Ott lesznek a krónikáinkban, a lelkiismeretünkben. Hívatlan vendégek voltak, úgy is bántunk velük. Idegenként érkeztek, részvétet csak most, a családjuknak küldött, kényszeredett üzenetben kaptak.

Legálisan hátrányos megkülönböztetést szenvednek a magyar roma gyerekek

Az eddiginél lényegesen kevesebb anyagi kötelezettséggel számol a mostani pénzügyi évben Magyarországon az RTL-csoport, miután sikerült megállapodnia a kormánnyal a reklámadóról – írja a Neue Zürcher Zeitung. A helyes irányba tett óvatos lépésnek nevezi az Economist vezércikke az EU által szorgalmazott energiaunió tervét. A bolgár miniszterelnök bejelentette, hogy az azeri államfővel közösen akar kilincselni Brüsszelben a Nabucco gázvezeték tervének felélesztéséért – számol be az Euractive.  Berliner Zeitung: Magyarországon a roma gyerekek számára törvényesen nehezítik meg a szabad iskolaválasztást. A kicsik kétharmadát kirekesztik a képzésből, éspedig oly módon, hogy megakadályozzák számukra a bejutást a gimnáziumba, illetve speciális tanintézményekbe irányítják őket.


1 2   >