Címke: csökkenés

Decemberben is csökkent az építőipari termelés

Tavaly decemberben az építőipar termelése 2,2%-kal alacsonyabb volt a 2013. decemberinél. Az épületek építmény-főcsoportban a termelés 4,9%-kal csökkent, az egyéb építmények esetében 1,2%-kal nőtt. Az év egészében a termelés 14,2%-kal magasabb volt, mint 2013-ban. Ezen belül az épületek építése 4,2, az egyéb építményeké 24,8%-kal bővült. Az építőipar termelői árai 2014-ben átlagosan 2,1%-kal emelkedtek.

A statisztika szerint: januárban 1,4%-kal csökkentek a fogyasztói árak

Januárban a fogyasztói árak átlagosan 1,4%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel azelőtt. Ezen időszak alatt jelentősebb mértékben az üzemanyagok és a háztartási energia ára csökkent. Az élelmiszerek, a ruházkodási, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára szintén mérséklődött, míg a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

Javuló uniós gazdasági kilátások, Magyarországon lassulhat a növekedés

Az Európai Bizottság téli gazdasági előrejelzése szerint 2007 óta első alkalommal lehet arra számítani, hogy idén az EU összes tagállama növekedést mutat. A várakozások értelmében 2015 során a gazdasági tevékenységek unió-szerte némileg fellendülnek, és ez a tendencia jövőre tovább javulhat.

Csökkentek/emelkedtek az ipari termelői árak novemberben

A belföldi és az exportárváltozás következtében az ipari termelői árak 0,4%-kal csökkentek 2014 novemberében az előző hónaphoz képest. Az energiaszektor és a feldolgozó-ipari ágazatok árai is mérséklődtek, utóbbin belül leginkább a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a vegyi anyag, termék gyártása és a gép, gépi berendezés gyártása ágazatokban estek az árak.

Az építőipar októbere: látványosan csökkent a szerződésállomány

A kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt októberben az építőipar termelése 15,8%-kal magasabb volt az egy évvel azelőttinél. Az épületek építményfőcsoportban a termelés 6,5%-kal csökkent, az egyéb építmények esetében 35,2%-kal nőtt. Szezonálisan és munkanappal kiigazítva az októberi termelés volumene 3,9%-kal magasabb volt a szeptemberinél. Az év tíz hónapjában a termelés 17,8%-kal bővült 2013 azonos időszakához mérten.

Statisztika: 0,7%-kal csökkentek a fogyasztói árak novemberben

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 0,7%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel azelőtt. Ezen időszak alatt a háztartási energia, az egyéb cikkek, üzemanyagok, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek és az élelmiszerek ára csökkent, a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >