Címke: csökkenés

Csökkentek/emelkedtek az ipari termelői árak novemberben

A belföldi és az exportárváltozás következtében az ipari termelői árak 0,4%-kal csökkentek 2014 novemberében az előző hónaphoz képest. Az energiaszektor és a feldolgozó-ipari ágazatok árai is mérséklődtek, utóbbin belül leginkább a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a vegyi anyag, termék gyártása és a gép, gépi berendezés gyártása ágazatokban estek az árak.

Az építőipar októbere: látványosan csökkent a szerződésállomány

A kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt októberben az építőipar termelése 15,8%-kal magasabb volt az egy évvel azelőttinél. Az épületek építményfőcsoportban a termelés 6,5%-kal csökkent, az egyéb építmények esetében 35,2%-kal nőtt. Szezonálisan és munkanappal kiigazítva az októberi termelés volumene 3,9%-kal magasabb volt a szeptemberinél. Az év tíz hónapjában a termelés 17,8%-kal bővült 2013 azonos időszakához mérten.

Statisztika: 0,7%-kal csökkentek a fogyasztói árak novemberben

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 0,7%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel azelőtt. Ezen időszak alatt a háztartási energia, az egyéb cikkek, üzemanyagok, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek és az élelmiszerek ára csökkent, a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

Egy hónap alatt 2,6%-kal csökkent az ipari termelés

Az előzetes adatok alapján az ipari termelés volumene 2014 októberében 1,7%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év tíz hónapjában 7,8%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben 2,6%-kal csökkent.

Októberben csökkentek az ipari termelői árak

A belföldi és az exportár-változás következtében az ipari termelői árak – megtörve a harmadik negyedév növekvő trendjét – októberben 0,9%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest. Az árakat leginkább a feldolgozó-ipari ágazatok árainak csökkenése – ezen belül a járműgyártásé – alakította. Az energiaszektor árai nőttek szeptemberhez képest.

Építőipari statisztika: látványosan kevesebb új szerződés

Szeptemberben az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 7,3%-kal volt magasabb az egy évvel azelőttinél. Az épületek építmény-főcsoportban a termelés 3,7%-kal csökkent, az egyéb építmények esetében 17,3%-kal nőtt. Az építőipar termelői árai 2014 III. negyedévében az előző év azonos időszakához mérten 2%-kal emelkedtek.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >