Címke: csökkenés

Építőipari statisztika: látványosan kevesebb új szerződés

Szeptemberben az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 7,3%-kal volt magasabb az egy évvel azelőttinél. Az épületek építmény-főcsoportban a termelés 3,7%-kal csökkent, az egyéb építmények esetében 17,3%-kal nőtt. Az építőipar termelői árai 2014 III. negyedévében az előző év azonos időszakához mérten 2%-kal emelkedtek.

Negyed annyi lakás épült az idei három negyedévben, mint 2008 azonos időszakában

Az idén szeptember végéig 5168 lakás épült, 27%-kal több, mint egy évvel azelőtt. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 6947 volt, ez 30%-os növekedés a 2013. január–szeptemberi időszakhoz képest. Az összes lakásnak csaknem a fele (2553) Közép-Magyarországon épült. Ezenkívül csak Győr–Moson–Sopron megyében figyelhető meg nagyobb arányú építési tevékenység, ahol megközelítette a 700-at a használatba vett lakások száma, s több lakás építését tervezik, mint a fővárosban vagy Pest megyében.

Augusztusban 3,3%-kal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 3,3%-kal mérséklődtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek ára 4,9, az élő állatok és állati termékeké 0,8%-kal csökkent. Az állati termékek ára 3%-kal volt magasabb a tavaly augusztusihoz képest. A tojás ára 3,7, a tej termelői ára 2,6%-kal nőtt.

Szeptemberben észrevehetetlenül csökkentek a fogyasztói árak

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 0,5%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel azelőtt. Ezen időszak alatt a háztartási energia, a tartós fogyasztási cikkek, az egyéb cikkek, üzemanyagok, valamint a ruházkodási cikkek ára csökkent, mialatt az élelmiszerek, a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

Júliusban 5,1%-kal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Ez év júliusában a mezőgazdasági termelői árak 5,1%-kal mérséklődtek az előző év azonos időszakához mérten. Ezen belül a növényi termékek ára 8,4%-kal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 0,4%-kal növekedett.A gabonafélék ára 5,6%-kal csökkent tavaly a júliusihoz mérten. A búza betakarításával és értékesítésével az árak csökkentek, de az árszintje 4,6%-kal az előző évi ár felett volt. A kukoricánál 10%-os árcsökkenést lehetett mérni.

Júniusban 9,8%-kal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Az előző év azonos időszakához mérten 9,8%-kal mérséklődtek a mezőgazdasági termelői árak 2014 júniusában. Ezen belül a növényi termékek ára 15,8%-kal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 1,9%-kal növekedett. Január–júniusban a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 4,4%-kal maradt el az egy évvel azelőttitől.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >