ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: diktatúra

Orbán álma: „magyar szállodában a takarítónő is magyar legyen”

A Der Standard című osztrák lap a dpa német és az APA osztrák hírügynökség tudósítása alapján beszámol arról, hogy Orbán Viktor tegnap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján az ország etnikai homogenitásának megőrzése mellett, a bevándorlás ellen szónokolt. Orbán jelentőséget tulajdonít annak, hogy egy magyar szállodában a takarítónő is magyar legyen – olvasható a beszámolóban. A magyar kormányfő kijelentéseiről az AFP francia hírügynökség is hírt adott, mondván, Orbán a gazdasági növekedés szempontjából fontosnak tartja az etnikai homogenitás fenntartását. Ugyanez az elem felkeltette az STA szlovén hírügynökség figyelmét is, amely szintén beszámolt a magyar miniszterelnöknek az etnikai homogenitással kapcsolatos kijelentéséről.

„A gyertyák forradalma” Dél-Koreában

Dacolva a fagypont alatti hőmérsékletekkel, csaknem két hónapig több mint egymillióan tüntetettek Dél-Koreában Pak Kunhje elnök asszony azonnali lemondását követelve. Ilyen tömeges tüntetésre nem volt példa az országban a diktatúra 1987-i bukása óta. (A szerző a Le Monde diplomatique koreai kiadásának igazgatója, egyetemi tanár a szöuli Kyung Hee Cyber Egyetemen.)

Putyin és Oroszországa az EU-t veszélyezteti

A The Washington Post azt feszegeti, miért nem hajlandó szembenézni a valósággal Trump Oroszország ügyében? A vezércikk szerint ugyanis a két nagy párt egyetért abban, hogy Moszkvát meg kellett büntetni, amiért az ellopott iratok közzétételével arcátlanul beleavatkozott az elnökválasztásba. A tengerentúli titkosszolgálatok is úgy látják, hogy pontosan ez történt. Egyetlen amerikai vezető szemében sem lehet bocsánatos, ha valaki megpróbálja felforgatni az Egyesült Államok demokráciáját. Trump viselkedése azonban csak még súlyosabb kérdéseket vet fel, mármint hogy milyen szálak fűzik az oroszokhoz és milyen együttműködést akar Putyinnal.

Trump gúnyt űz a liberális világrend alapértékeiből

Lehet, hogy Trump gazdasági ígéretei tetszenek Le Pennek, Farage-nak és Orbánnak, csak éppen az efajta beszédekből nem következnek életképes munkahely-teremtési stratégiák – írja a The New York Times. A populista lázadás magához vonzotta a világ jó részén a középosztálybeli munkásokat, akik úgy érzik, hogy magukra maradtak a változások közepette. A politikusok mindenütt igyekeznek kiengesztelni ezeket az elszánt rétegeket, amelyek a jövedelmek igazságosabb elosztását követelik.

A Népszabadság tulajdonosváltása politikai eszközként szolgál a kritikus újságírás elhallgattatására

A Népszabadság eladása a jelek szerint erősíti az aggályokat, hogy még tovább csökkent az ellenzéki orgánumok száma, ugyanakkor növeli a kormány befolyását a sajtóban, olvasható az amerikai médiában The New York Times/The Washington Post/CNS News/AP. Az Opimust ugyanis Mészáros Lőrinchez, az egykori gázszerelőhöz kötik, aki hatalmas állami megbízások révén terjeszkedett a piacon, és aki sikereit maga is részben az Orbán Viktorhoz fűződő barátságnak tulajdonítja.

A külföldi lapgazdára bízták a Népszabadság tönkretételét?

Ann Applebaum nem tartja kizártnak, hogy Európa megtalálta az ellenpontot a tekintélyelvűséggel szemben – olvasható a The Washington Post-ban. Közép- és Kelet-Európa kiváló elemzője a kommentárban hangsúlyozza: a radikális vezetők közül páran, amint hatalomra kerültek, olyan taktikát vetettek be, ami inkább a diktatúrákra jellemző, semmint a demokráciákra. Magyarországon pl. Orbán Viktorhoz közeli mágnások felvásárolták a média nagy részét és a múlt héten valószínűleg segítettek lehúzni a rolót az ellenzéki Népszabadságnál. Ám mindezzel együtt a másik oldalon, a liberális, demokrácia- és Európa-párti erők, mintha kezdenének tanulni egymástól.


1 2 3 4   >