ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: diplomácia

Orbán gondoskodik a Magyarország és Románia közötti haragról

Az unió biztonságáról, gazdasági helyzetéről valamint a migránspolitikáról tárgyalt nem hivatalosan Krakkóban Orbán Viktor és lengyel kolléganője – adja tultula  The New York Times/The Washington Post/AP. A jövő csütörtökön esedékes EU-csúcsértekezlet előtt egyeztették álláspontjukat, miután azok közé tartoznak, akik több vonatkozásban is élesen kifogásolják Brüsszel irányvonalát, ideértve a kvótatervet. Azon felül több önállóságot akarnak a tagországoknak. Lengyel források úgy tudják, hogy a miniszterelnök ma találkozik Kaczynskival is, de az biztos, hogy előadást tart a Jagelló Egyetemen közép-európai történészeknek és kutatóknak.

„A Tenkes kapitánya” – Tallinn

A Zenthe Ferenc által alakított kuruc tévéhős annak idején a Szovjetunióban talán nagyobb népszerűségre tett szert, mint Magyarországon. Ezzel magyarázható, hogy jó néhány évvel a függetlenség visszanyerése után, konkrétan 1997-ben az észt fővárosban megnyílt magyar étteremnek a Kapten Tenkes elnevezést adták.

Suzuki, a tiszteletbeli főkonzul – Hamamacu

A nyolcszázezres japán város magyar szempontból kiemelt jelentőségű. Elsősorban azért, mert Hamamacuban működik a Suzuki Motor Corporation központja, ahol annak idején döntés született esztergomi a cég leányvállalata létrehozásáról.

Horn Gyula – Wertheim, Brüsszel

Horn Gyula (1932–2013) szegény újpesti proletárfiúból lett 1994–98 között a Magyar Köztársaság miniszterelnöke. Ellentmondásoktól sem mentes életútján ő volt az a magyar politikus, aki külügyminiszterként 1989. június 27-én osztrák kollégájával, Alois Mockkal átvágta a „vasfüggöny” néven elhíresült műszaki határzárat, majd ugyanezen év szeptember 10-én ő jelentette be „A Hét” című tévéműsorban, hogy az NDK-állampolgárok előtt Budapest másnap megnyitja a nyugati határt.

Orbán jó egymillió embert akar internáltatni az Európai Unión kívülre

Az unió migrációs biztosa szerint a mostani válságban a legnagyobb veszélyt nem a bevándorlók, vagy a terroristák, hanem Európa belső démonai okozzák – állapítja meg a The New York Times. Így a nacionalizmus, a populizmus, a demagógia és az idegengyűlölet. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős biztosa a The New York Times athéni demokrácia-konferenciáján úgy foglalta össze, hogy a közeli múlt sötét kísértetei gyötörnek bennünket.

Pomutz György – Egyesült Államok

Magyarország, Románia és az USA egyaránt – és mindhárom esetben joggal – hősének tekinti a Gyulán, román nemzetiségű családban született, a magyar szabadságharcban küzdött, majd az Egyesült Államokban katonai és diplomáciai karriert befutott Pomutz Györgyöt (1818–82). Szoborképét is – kivételesen – Gyulán kaptuk lencsevégre, ahol amerikai tábornoki egyenruhában örökítette meg az alkotó, angol névaláírással a talapzaton.


1 2 3 4   >