ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: diszkrimináció

A jogellenes szlovákiai iskolai szegregáció megfosztja a roma diákokat a jövőjüktől

A szlovákiai roma gyerekeknek továbbra is előítéleteken alapuló olyan iskolai rendszerben kell tanulniuk, amelyik jogellenes elkülöníti őket és aláássa a valódi oktatáshoz való jogukat. A szegregáció szegénységre és kirekesztettségre kárhoztatja a roma tanulókat – áll az Amnesty International és az European Roma Rights Centre (ERRC) új jelentésében.

A korrupció erősödik a populista vezetők alatt – a példa Magyarország és Törökország

A Reuters hírügynökség tudósítását átvevő világlap, a The New York Times azt emeli ki a Transparency International tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséből, hogy a múlt évben a korrupció észlelt szintje, valamint a társadalmi egyenlőtlenség igencsak segítette a populizmus terjedését, ám az ilyen politikusok annyira már nem harcoltak a kenőpénzek rendszere ellen, ha hatalomra jutnak. Jó példa erre Magyar- és Törökország, ahol romlott a helyzet az autoriter vezetők alatt, de ugyanez vonatkozik Trumpra is, aki jelöltként még nem győzött párhuzamot vonni a korrupt elit és a szorgalmasan dolgozó emberek lecsúszása között.

Kibillenő egyensúly: félelem, elidegenedés, előítélet

Százak haltak és sebesültek meg 2015 januárja és 2016 decembere között az Európai Unió (EU) államainak területén elkövetett erőszakos támadásokban. Fegyveresek végeztek velük, öngyilkos merényletek áldozatai lettek vagy előre megfontolt szándékkal elütötték őket, miközben átkeltek az úton. A kegyetlen bűncselekmények célpontjai nem csupán az áldozatok, hanem a társadalmak voltak. Támadás érte az emberek életét és gondolkodásmódját is.

Orbán Magyarországa nemzeti-populista veszély

A Center for American Progress amerikai kutatóintézet elemzése jobboldali nemzeti-populista veszélyként mutatja be az orbáni Magyarországot, amely nagyjából illusztrálja, mi várható, ha valahol, így az Egyesült Államokban, egy ilyen vezetőt választanak meg. A kormányfő része annak a nagyobb, populista irányzatnak, amely gyökeret vert Európában. A lengyel Jog és Igazságosság oldalakat vesz át a magyar forgatókönyvből. A cél az, akárcsak az Fidesz esetében, hogy hatalmon maradjon, éspedig úgy, hogy manipulálja hozzá a rendszert. De a francia Nemzeti Front is ugyanazt a bevándorlásellenes nacionalista megközelítést alkalmazza, mint magyar és a lengyel kormánypárt.

Álláskeresési tapasztalatok: kényes kérdések, udvariatlanság

Diszkréten keres állást a magyar: 96 százaléka csak akkor szól főnökének, ha már konkrét ajánlata van vagy szerződött is új munkaadójával – derült ki a Jobinfo.hu állásszemléző oldal friss kutatásából. Persze az addig vezető út rögös, sok a hátrnyos megkülönböztetést sugalló kérdés, melynek elszenvedői leginkább a kisgyermekes anyák és a szülő korban lévő nők. Utóbbiak több ízben számoltak be arról, hogy írásban akarták őket arra kötelezni, hogy 3–5 évig ne vállaljanak babát.

Diszkriminálta a romákat a rendőrség – Gyöngyöspata után négy évvel

Az Egri Törvényszék a TASZ által indított perben ma kihirdetett, elsőfokú ítéletében megállapította: a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán megsértette a helyi romák egyenlő bánásmódhoz való jogát azzal, hogy elmulasztott megfelelően fellépni a szélsőséges szervezetekkel szemben, és így elmulasztotta megvédeni a megfélemlített roma közösséget. A bíróság szerint később szabálysértési eljárási gyakorlatával is diszkriminálta a romákat a rendőrség.


1 2 3   >