ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: eötvös józsef

Tudományszervező költő az Akadémián – Arany János és az MTA

Kétszáz éve, 1817. március 2-án született Arany János. A magyar irodalom egyik legnagyobb alakját szoros kötelék fűzte a Magyar Tudományos Akadémiához. Akadémikussá történő megválasztása után néhány évvel, 1865-ben foglalta el az MTA titoknoki – mai kifejezéssel főtitkári – székét. Arany Jánosnak az intézménnyel való kapcsolatát és ottani, hivatali tevékenységét mutatja be Gábori Kovács József irodalomtörténész írása. (Felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy az egykori akadémiai főtitkári lakás fennmaradt tárgyi emlékeit, valamint a költőnek az MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteményében őrzött néhány kéziratát, illetve az akadémiai tevékenységét felidéző dokumentumokat az mta.hu képes összeállításban mutatja be; tessék kattintani!

 

A szépirodalom a képzeletet is megmozgatja, a sok internetezés ellustítja a memóriát

A közeli múltban jelent meg a Tinta Könyvkiadóban Adamikné Jászó Annának A mondattani elv és a kisnyelvtanok című nyelvészeti tanulmánykötete a Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozatban. A könyv alcíme: Az anyanyelvi tárgyak tanítása a magyar népiskolában 1868-tól 1905-ig. A megjelenés kapcsán beszélgetett a szerzővel munkatársunk.

Az MNB arany-, ezüstérméi: Wigner Jenő Egri csillagok, focivébé

A Magyar Nemzeti Bank idén is nyilvános konzultációt kezdeményezett a következő évi emlékérme-kibocsátási programjáról: január 10–31. között bárki véleményt nyilváníthatott a javasolt 11 temáról. A 2013. évi program kettővel kevesebb témát tartalmaz, mint az idei.