ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: előítélet

Fiatalok és előítéletek – változtatás „értünk s velünk”

Lezárult a „színházzal a nem előítéletes fiatalokért" drámapedagógiai foglalkozássorozat, amelyet négy civil szervezet – a Gyerekesély Egyesület (GYERE), a Mentőcsónak Egység, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány – vezetett a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával 16–18 éves középiskolásoknak.

Határzár-építés, menekültek – a magyar miniszterelnök gerjeszti az előítéletet

Kelet-Európa ismét összecsapásra készül Berlinnel, ezúttal az Északi Áramlat újabb gázvezetékének terve miatt – írja a Financial Times. A kilenc ország az Európai Tanács elnökének küldött levélben sürgeti az előkészítés leállítását, mert úgy véli, hogy az unió vezető állama a saját gazdasági érdekeit a többiek energiabiztonsága elé helyezi. A 9-ek azt akarják, hogy a kérdést vitassák meg a decemberi EU-csúcson, mert ily módon igyekeznek nyomást gyakorolni arra, hogy Brüsszel vonja vissza a beruházáshoz adott jóváhagyását. 

Hegyek és tengerek között – dokumentumfilm-sorozat bevándorlókról

Hatrészes dokumentumfilm-sorozatot készített „Hegyek és tengerek között” címmel a Katapult Film az EU Európai Integrációs Alapjának támogatásával. A filmek Magyarországra bevándorolt hat külföldi letelepedésének történetét mutatja be. A „Hegyek és tengerek között” módszertani alapja a magyar diákok körében folytatott, az előítéletességet vizsgáló kutatásnak. (Pillanatkép a Phuong a kicsilány című filmből.)

Önbecsüléssel és segítséggel fölemelkedhet a romalakosság

Megdöbbentő tényeket tartalmaz a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet a nemrég közzétett kutatása a hazai roma lakosság életkörülményeiről. Az eredmények megerősítik a Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány (KEJA) diszkrimináció elleni kampányának létjogosultságát, még inkább sürgeti a társadalmi szemlélet- és magatartás-váltást. 

Versengés helyett együttműködés – tanácskozás az előítéletekről

„Együtt – párbeszéd a különbözők együttműködéséről” címmel invitálta az érdeklődőket közös rendezvényére a Vizuális Világ Alapítvány és az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala. A budapesti Károlyi-Csekonics rezidencián – gondolatébresztésként – először a Társas játék – Elliot Aronsonnal című dokumentumfilmet vetítették. Producer: Kozák Zsuzsanna, rendező: Nagy Kata, fő támogató:ja a budapesti Amerikai Nagykövetség. A képen: Elliot Aronson.