ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: ellenállás

A magyar elnyomó jellegű kleptokrácia felé csúszik az Egyesült Államok?

A mértékadó amerikai lapok – az oroszokkal mondhatni saját szakállára különtárgyalásokat folytató Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó tegnapi lemondása nyomán – ma is tovább boncolgatják az Egyesült Államok politikájára gyakorolt vélt, lehetséges, illetve bizonyított túlzott orosz befolyás veszélyeit. A The New York Times egyik kommentárja – David Brooks tollából – az orosz problematikán is túlmutató, sokkal általánosabb dimenzióban, már egyenesen azt a kérdést teszi fel, mi lehet a legjobb módja a Trump-kormányzattal szembeni ellenállásnak. Három lehetséges forgatókönyvet vázol fel.

Tízezer magyar áldozat emléke – Sachsenhausen

„A békét és a konfliktusok megegyezéses rendezését ösztönző szabályok alapján működő nemzetközi rend melletti kiállásra kötelezi Németországot a náci múlt – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a sachsenhauseni koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulóján rendezett megemlékezésen. Az évforduló alkalmából magyar ikertáblát is avattak a Berlin melletti egykori láger területén kialakított emlékhelyen.

Előállítások közepette megkezdődött a bontás a Városligetben

Elkezdték bontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, kiürítik a területet – közölte a Városliget Zrt. szerdán az MTI-vel. Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa délelőtt azt látta az Olof Palme sétányon, hogy már szinte az összes tiltakozó aktivista a kerítésen kívül volt, és sok rendőr vette körül valamennyit. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt írta a police.hu oldalon, hogy három embert előállítottak, egyiküket azért, mert megtámadott egy rendőrt.

Fekvőrendőrnek ütközött Orbán – az internet-nemzedékre már nem hat a nacionalista retorika és a Nyugat-ellenes uszítás

Tele van a külföldi sajtó Orbán Viktorral, aki visszavonta a netadó tervét, legalábbis az eredeti formájában. A lapok szerint a magyar miniszterelnök nem csak a magyar tiltakozó tüntetések miatt táncolt vissza, hanem amiatt is, hogy az EU figyelmeztette, hiba lenne bevezetni az adót. A New York Times a többi között magyar újságírókra is hivatkozik. Bodoky Tamás az Átlátszótól azt mondja, Orbán fél a demonstrációktól, de ezzel együtt úgy gondolja, hogy vége az utcai akcióknak, hacsak a kabinet nem folyamodik megint valamilyen nevetséges húzáshoz

A nacionalizmussal ruletteznek Magyarország önkényes hatalmasságai

Az internetadó elleni tiltakozások annyira magukra vonták a világsajtó figyelmét, hogy még a német közszolgálati televízió gyermekműsora is foglalkozott velük – írja a Wall Street Journal. Negyedszázaddal a berlini fal leomlása után a magyar kormányfő azt hiszi, hogy a nyugati kapitalizmus haláltusáját vívja. Most viszont az a kérdés, hogy Orbán újjáépíti-e azokat a falakat, amelyek bezárják a polgárokat – tudósít az Independent. Dalos György a Neue Zürcher Zeitungnak írt kommentárjában azt fejti ki, hogy a nacionalizmussal ruletteznek Magyarország önkényes hatalmasságai. Rövidzárlatnak minősíti Orbán Viktor részéről az internetadót a német közszolgálati rádió kommentárja. Orbán elszámította magát: évek óta úgy látszott, hogy a politikus a saját nacionalista világképének megfelelően tudja átalakítani az országot, ám az internetadó miatt hirtelen masszív ellenállásba ütközött – ezt már a Süddeutsche Zeitung írta.

Magyarországon tömeges ellenállás van kialakulóban – birkózás az orbánomics költségeivel

Az internetadó és a vele szembeni ellenállás áll a ma reggeli külföldi újságok célkeresztjében. Elemzik a magyar–amerikai kapcsolatok negatív fejleményeit is, és arról is szó esik, hogy kell-e, például, szankciókat alkalmaznia az Európai Uniónak. – Főleg a felzárkózó gazdaságokra nézve igaz, hogy a gazdasági növekedést, az okostelefonok elterjedését, valamint az internet-hozzáférést akadályozzák azok a kormányok, amelyek emelik a számítástechnikára kivetett adókat – írja a New York Times. Ráadásul a veszteségek gyorsan növekednek. Ezt tartalmazza az a jelentés, amelyet egy washingtoni kutatócsoport adott ki és megállapításainak időszerűségét alátámasztotta a Budapesten tartott tüntetés.


1 2   >