ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: ellenzék

Biztosan nem lesz baloldali államfője Magyarországnak – Orbánné politizál

A baloldali pártok biztosak a hétfői államfő-választás elvesztésében, de egy dolgot mindenképpen nyertek vele: rég nem látott egységfrontba tömörültek Orbán Viktor ellen – így kezdi az AFP azt az összefoglalót, amelyik Magyarország bal- és jobboldali manőverei címet viseli. S már a címben (Hungary left and right manoeuvre to oust 'omnipotent' Orban) is kiemeli, manővereznek, hogy elűzzék a mindenható Orbánt.

A magyar demokrácia öt év alatt alakult át tekintélyelvű rendszerré

Haraszti Miklós őszintén aggódik Amerikáért, mert már látta Magyarországon, miként erősödött meg egy populista vezető. Az EBESZ volt sajtószabadság-felelőse, a Közép-Európai Egyetem emberi jogi ügyekben illetékes kutatási igazgatója a The Washington Post véleményoldalán figyelmeztet arra, hogy a magyar demokrácia öt év alatt alakult át populista, tekintélyelvű rendszerré. És nagyon sok a hasonlóság Orbán Viktor, illetve Trump között. Nem véletlen tehát, hogy a magyar vezető ünnepelte az amerikai vezető győzelmét, mondván, hogy az véget vet a liberális nem-demokráciának, a politikai korrektség diktatúrájának, a demokrácia exportjának.

Szégyentelen, ahogy Orbán barátai és családtagjai kiszolgálják magukat a közvagyonból

Paul Lendvai szerint Orbán Viktor ízig-vérig cinikus, akinek kormánya demoralizálta Magyarországot, a gazdaságot pedig lepusztította – olvasható a svájci Tages-Anzeiger című lapban. Trump győzelme után a politikus a győzedelmes jobboldal szószólója. Az amerikai vezető valószínűleg azt sem tudja ugyan, hol van Magyarország, de feltehetőleg Orbán lesz az első európai miniszterelnök, aki felkeresheti a Fehér Házat. Azt, hogy ennyire sikeres tudott lenni, Lendvai részben arra vezeti vissza, hogy mellé szegődött a szerencse, éspedig elsősorban a menekültválsággal, azután pedig Kaczynski győzelmével. 

Ellenzék nélkülivé válhat a 2018-i választás

A Népszabdságnak vége, miután azt Orbán Viktor egyik szövetségese vette át, egyúttal immár csaknem teljes a média kormánypárti átalakítása – állapítja meg a Neue Zürcher Zeitung. Ily módon meglepően gyorsan bebizonyosoodtak a félelmek, hogy Fidesz-közeli kezekbe kerül a legfontosabb ellenzéki lap. Magyar sajtóértesülések szerint az Opimus csoportot Mészáros Lőrinc ellenőrzi. Ő az, aki gázszerelőből az ország egyik leggazdagabb embere lett, amióta a kormányfő hat évvel ezelőtt ismét hatalomra jutott.

Magyarország sereghajtó az unión belül a sajtó szabadságát tekintve

A The New York Times/The Washington Post/AP egybehangzó jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy a Népszabadságot csupán pár nappal azután zárták be, hogy a lap igen nagy horderejű leleplezéseket közölt vezető kormánypárti politikusokról. A történteket az összes (ellenzéki) politikai párt elítélte, azzal vádolta meg a hatalmat, hogy megpróbálja kiterjeszteni uralmát a média fölött. Szombaton este ezrek tüntettek a sajtószabadság és az újság mellett. Sokan rámutatnak az időzítésre, hiszen a döntés éppen akkor született meg a felfüggesztésről, amikor a Népszabadságban több összeállítás is rávilágított a legfelső szintű korrupcióra, ideértve Rogán Antal extravagáns helikopterútját és Matolcsy György személyes botrányát.

A populista közép-európai kormányok klientúrát építenek az EU-pénzekből

A német kancellár nem bánta meg, hogy egy évvel ezelőtt beengedte a menekülteket, sőt ma is ugyanezt tenné – olvasható a Stern magazinban is annak a terjedelmes interjúnak az ismertetése, amelyet Merkel adott a Bild Zeitungnak. A szövetségi kormány feje elmondta: tavaly ilyenkor nem arról kellett dönteni, megnyissák-e a határokat, hanem arról, hogy ne csukják be a kaput mindazok előtt, akik a rettenetes humanitárius helyzetben gyalog indultak el Magyarországról nyugatra.


1 2 3 4 5 6   >