ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: euróövezet

Európa valószínűleg túl fogja élni a rá váró megrázkódtatásokat

A patinás brüsszeli agytröszt, a Breugel (Brussels European and Global Economic Laboratory) magyar tudósa, Darvas Zsolt egyedül az olaszországi pénzügyi, gazdasági, politikai helyzetben lát olyan súlyos kockázatokat, amelyek kikezdhetik az Európai Uniót. Az „Itália-horror” bekövetkeztének valószínűségét 20-25 százalékosra becsüli. (A képen Zentai Péter.)

A revansista Moszkva igyekszik visszaszerezni egykori birodalmát

Egy amerikai szakértő a The Wall Street Journal hasábjain arra hívja fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államoknak megelőző lépéseket kell tennie, nehogy egy esetleges orosz agresszió veszélybe sodorja az amúgy is vészesen meggyengült Európát. Mark Helprin, a Claremont Intézet vezető munkatársa úgy ítéli meg, hogy a revansista Moszkva igyekszik visszaszerezni egykori birodalmát, de Washingtonnak el kell hárítania a katasztrófát. Az oroszok ugyanis csak kis mértékben csökkentették saját nukleáris erőiket, ellenben folyamatosan korszerűsítették őket.

Putyin–Erdoğan: diktátornak diktátor a barátja

Ann Applebaum azt írja a The Washington Postban a Putyin–Erdoğan-találkozó kapcsán, hogy nem éppen az erő jele, ha valahol egész osztályokat számolnak fel, mondván, hogy ők ellenségek, de nem azért, amit tettek, hanem amit képviselnek. Ilyet a diktátorok csinálnak, amikor paranoiások, vagy félnek, vagy netán elszigeteltnek érzik magukat. Vagy amikor aggódnak, hogy a körülöttük lévő talpnyalók összeesküvést szőnek. Azért használnak erőszakot, mivel attól tartanak, hogy vesztenek a támogatottságukból.

Az elrettentésre spekuláló magyar kormány tudatosan gerjeszti a félelmet a migránsok ellen

A Daily Mail brit bulvárlap azt tartja a tegnapi Orbán-sajtótájékoztató legfőbb elemének, hogy nyilvánvaló kapcsolat van a terrorizmus és a migráció között, a miniszterelnök szerint ez olyan világos, mint a nap, vagy mint a kétszer kettő. Majd hozzátette a V4-ek varsói tanácskozása után, hogy ha valaki tagadja ezt az összefüggést, az árt az európai polgárok biztonságának. Az újság ellentmondásosnak minősíti a megnyilatkozást és megjegyzi: mindössze egy héttel azután hangzott el, hogy Magyarország a hírek szerint keményen lecsapott az illegális határátlépőkre. Ily módon 1400-an rekedtek Röszkénél és Tompánál, ahol a körülmények egyre rosszabbak.

Orbán saját Budapestet építtet magának

A lap szerint az unió tagállamai mélyen megosztottak az ügyben, miként reagáljanak a brit kilépésre – írja a The New York Times. A jelentés a brüsszeli csúcsértekezlet első napja alapján hozzáteszi, hogy a 27-eket megdöbbentette a szigetországi népszavazás eredménye. Most azon vannak, hogy csillapítsák a hullámokat, egyben pedig próbálják annyira fájdalmassá tenni a britek számára a döntést, hogy egyetlen más állam se kapjon kedvet hozzá. London számára a visszaút lezárult, ez kiderült Merkel nyilatkozatából.

Oligarcha-kivégzés: Orbán nekiment egykori szövetségesének

Orbán Viktor nekiment a bankrendszer átalakítása közben egykori szövetségesének, Spéder Zoltánnak, és azt akarja, hogy csökkenjen a milliárdos befolyása a takarékszövetkezeti szektorban – jelentette a Yahoo és a Reuters. Nem is olyan régen még bátorította az olyan gazdag üzletembereket, mint amilyen Spéder is, hogy terjeszkedjenek a hitelágazatban, és ily módon csökkenjen a külföldi tulajdon aránya. Ám ennek a múlt héten váratlanul vége szakadt, amikor a felügyeleti hatóság bírságot szabott ki az FHB-ra, és törvénymódosítás is útját állta a pénzintézet növekedésének. A rendőrség átkutatta a bank központját és Spéder más üzleti érdekeltségeit. Médiacégénél szintén adóvizsgálatot kezdtek, és a kormánypárti sajtó élesen bíráló cikkeket közöl róla.


1 2 3 4   >