ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: euró-övezet

A korrupció erősödik a populista vezetők alatt – a példa Magyarország és Törökország

A Reuters hírügynökség tudósítását átvevő világlap, a The New York Times azt emeli ki a Transparency International tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséből, hogy a múlt évben a korrupció észlelt szintje, valamint a társadalmi egyenlőtlenség igencsak segítette a populizmus terjedését, ám az ilyen politikusok annyira már nem harcoltak a kenőpénzek rendszere ellen, ha hatalomra jutnak. Jó példa erre Magyar- és Törökország, ahol romlott a helyzet az autoriter vezetők alatt, de ugyanez vonatkozik Trumpra is, aki jelöltként még nem győzött párhuzamot vonni a korrupt elit és a szorgalmasan dolgozó emberek lecsúszása között.

A Kossuth Rádiót nem szabadna beengedni a lakásba, mert végzetesen uszít

A Der Spiegel munkatársa úgy tudja, hogy a német kancellár azzal állt fel, miután megnézte Trump pennsylvaniai köszönetnyilvánítását, hogy a lehető legrosszabbra kell felkészülni. A CDU elnökségének számolt be a látottakról, és a részvevők szerint igencsak aggodalmas volt. Azt ajánlotta a jelenlévőknek, hogy mindenki vetítse le magának az egyórás felvételt, mert abból kiderül, milyen világban él a leendő elnök, illetve hogy milyen politika várható tőle. A fő, hogy számára egy jelszó létezik: Amerika mindenekelőtt.

Gyatrán fizetettek a magyarok

A munkavállalók 17 százaléka, nagyjából minden hatodik alkalmazott az alacsony keresetűek közé tartozott az Európai Unióban 2014-ben – ez derült ki az uniós statisztikai hivatal felméréséből. Alacsony keresetű az, aki a nemzeti bruttó órabér mediánjának kétharmadánál kevesebbet kap munkájáért.

Az autoriter Orbán sosem próbálná meg kiléptetni a magyarokat az unióból

A Bloomberg kommentárírója nem ért egyet azzal, hogy a világban végbemenő populista forradalom az unió széteséséhez vezet. Mert bár az igaz, hogy a legtöbb érintett párt EU-ellenes, de nem lehet egyenlőségjelet tenni az ilyen mozgalmak ereje és a közösségellenes érzelmek közé. A Bertelsmann Alapítvány legfrissebb felmérése azt tanúsítja, hogy a Brexit után gyengült az euro-szkepticizmus, még olyan országokban is, ahol hatalmon vannak a nacionalista populisták. Az autoriter Orbán Viktor sosem próbálná meg kiléptetni a magyarokat az unióból. A populisták a tiltakozásból profitálnak és ez nekik elég is, a pragmatikus politikusok számára az instabilitás csak kis adagokban hasznos, hiba lenne továbbmenniük.

Plakátkampány a menekültek ellen Orbán kis egyszeregye szerint

Orbán a határon túli magyarok körében toboroz híveket a menekültkvóták elutasítására – jelentette a News Trust/Reuters. Számára az Európai Bizottság terve kihívás az ország szuverenitása ellen, kísérlet, hogy erővel megváltozzék a lakosság etnikai és kulturális összetétele. Kétséges persze, hogy a referendum végeredménye átlépi-e az érvényességi küszöböt, ám a miniszterelnök ez alkalommal bízik a migránsellenes érzelmekben, és abban, hogy az emberek félnek az iszlám terrorakcióktól. Romániának nincsenek közvetlen tapasztalatai a menekültválságról, az idegenellenes hullámok mégis magasra csapnak és termékeny talajra hullnak az aggodalmakat tápláló üzenetek. 

A brit távozás kockára teszi a nyugati liberális demokráciák összefogását, erejét

Bár Obama úgy nyilatkozott, hogy a Brexit nyomán sem változik a Nagy-Britanniához fűződő viszony, a The New York Times úgy látja, hogy az elnöknek mostantól a biztonság területén a németekkel és a franciákkal kell szorosabban együttműködnie. A szerkesztőségi állásfoglalás szerint közösen kell megtalálniuk a választ azokra a bajokra, amelyek a brit kilépést magyarázzák, egyben pedig meg kell erősíteniük a NATO-t, amire már a jövő hónapban esedékes varsói csúcs jó alkalmat kínál. Mert a szigetország kiválása nem csak gazdasági felfordulást eredményez, meggyengíti azokat az intézményeket is, amelyek 70 éve szavatolják a békét. 


1 2   >