ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: eurózóna

Az Orbán-féle populisták aláássák a gazdasági növekedés alapjait

A The Guardian arra bíztatja Európát, hogy tekintse ébresztőnek az ausztriai elnökválasztás rendkívül szoros kimenetelét, mert csak erősödik a gazdasági elégedetlenség, a félelem és a bizonytalanság, ami táplálja a radikális jobboldalt, illetve az új baloldalt. A szociáldemokrácia ugyanakkor kifulladt politikai erőként. A kommentár szerint a földrészen ismét kísért a szélsőjobb. Csak hajszálon múlt, hogy az osztrákoknál nem Hofer lett az államfő, aki a nácikéhoz kapcsolódó jelképet visel a hajtókáján. És nem egyszeri megingásról van szó: 1945 óta a szélsőjobb még soha nem élvezett ekkora támogatást a földrészen. 

Az (arany)érem másik oldala

Sok száz dolláros unciánkénti áresést valószínűsít „árfolyam–eredmény” megközelítésben a téma egyik legbefolyásosabb elméleti szakembere. Campbell Harvey írásai azóta keltenek kiemelt figyelmet világszerte, hogy 2012-ben tudományos alapon igyekezett bizonyítani: „néhány éven belül legalább 1000 dollárig kell csökkennie az unciánkénti [1 oz t uncia (GB, US) = 31,10348 g / troy uncia, 1/12 troy font, manapság nemesfémeknél használják) árnak”], az akkori 1700 dolláros szintről. 

A magyar gazdasági lassulásával számol a Capital Economics – Görögország kilép az eurózónából?

A londoni székhelyű Capital Economics elkerülhetetlennek tartja Görögország kiválását az euróövezetből. A Capital Economics vezető közgazdásza, Julian Jessop (a képen) az Alapblognak adott interjúban kijelenti: a kilépés fogja stabilizálni mind Görögország, mind az euróövezet helyzetét.

Az euróövezetinél jobban bővülhet a magyar gazdaság

Tartósan az eurózóna átlagát meghaladó mértékben bővülhet a magyar gazdaság. Az idén hazánkban 3,2 százalékos, az eurózónában 0,8 százalék lehet a GDP-növekedés. A magyar gazdaság a következő években két százalékot meghaladó mértékben növekszik majd, a bővülés üteme minden évben gyorsabb lehet az eurózóna átlagánál – derül ki az EY negyedéves eurózóna-előrejelzéséből. 

Helyzetkép 2013. augusztus–szeptember: a torz szociálpolitika  eredménye a munkahely elvesztése, a szegénység

A rezsicsökkentés további menete, amely olyan mértékben távolodott el a közgazdasági racionalitástól, hogy a választási megfontolásoknak megfelelően akár még váratlan lépésekre is sor kerülhet. Az újabb csökkentési hullámok már egyre nyilvánvalóbban nem tényleges tehercsökkenést jelentenek a lakosságnak, hanem a terhek átcsoportosítását; ennek egyik eleme a vállalkozások energiaköltségének emelkedése, amely begyűrűzik a fogyasztói árakba… A hazai versenyszférában ténylegesen csökkent a foglalkoztatottak létszáma. Ezt támasztják alá az intézményi munkaügyi statisztika által gyűjtött információk is. 

Helyzetkép 2013 nyarán: a fejlődés szempontjából elvesztegettünk négy esztendőt

A 2010-ben megfogalmazott magyar gazdaságpolitika látványos kudarcot vallott – a 2014. évi gazdasági teljesítmény várhatóan nem haladja meg a 2010. évit, azaz ezt a négy évet a fejlődés szempontjából elvesztegettük – állapítja meg a többi között az elemzés szerzője, dr. Katona Tamás (a képen) okleveles matematikus, a demográfia tudomány kandidátusa, a közgazdaság-tudomány habilitált doktora, az MSZP Baloldali Tömörülés Platform alelnöke az Infovilág rendelkezésére bocsátotta a helyzetkép-blogján megjelent friss összefoglalóját a társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról.


1 2   >