ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: euroszkeptikus

A civil társadalmak elleni fenyegetések sértik az európai értékeket

A The Washington Post vezércikke szerint Trump beiktatásának napján meg kell adni a tiszteletet az elnöki posztnak és reménykedni kell a nemzet érdekében. Az új elnök hivatalba lépése általában az alkotmányos demokrácia ünnepe, ám egy csomó demokrata képviselő ezúttal távol marad a ceremóniától, Washingtonban pedig tüntetnek a politikus mellett és ellene is. És Trump nemigen tud mit mondani azoknak, akik kétségbe vonják megválasztásának körülményeit, hiszen a kampány idején ő ugyanezt tette Obama Hillary Clinton, sőt az egész amerikai demokrácia legitimitása kapcsán.

A Soros elleni támadásra a jelzést Orbán adta meg 2015 őszén

A lap Orbán Viktort hozza fel annak bizonyítékaként, hogy Európában teret nyernek az elitellenes pártok, amelyek véget akarnak vetni az összefogást szorgalmazó alapállásnak az EU-ban, ellene vannak a nyitott határoknak és a közös valutának – olavsaható The Wall Street Journal hasábjain. Az euroszkeptikus magyar vezető úgy ünnepelte Trump győzelmét, hogy az búcsú a Nyugatot gyengítő liberális nem-demokráciától. Amikor jó hat éve Orbán hatalomra került, nacionalista nézetei éles bírálatban részesültek az unió nagy részében.

itt az ideje, hogy a világ szembeszálljon a putyini gengszterállammal

A brit konzervatív újság, a The Times úgy véli, itt az ideje, hogy a világ szembeszálljon a putyini gengszterállammal, miután az büntetlenül vet be katonai erőt és sötét eszközöket. Válaszul ott kell eltalálni a kleptokrata rezsimet, ahol az annak a legjobban fáj: a zsebénél. Oroszország ugyanis újra felfegyverkezett, nem is kicsit. Mesteri szintre emelte a propagandaháborút, az internetes támadásokat, a gazdasági nyomást és a zsarolást. Ez Kelet-Európában már jó 10 éve tapasztalható. Most pedig már ezeket a módszereket a Nyugat ellen veti be, és az küszködik, hogy miként reagáljon. Moszkva célja, hogy aláássa a nemzetközi szabályokra épülő európai biztonságot. Stratégiája ugyanakkor egyszerű: oszd meg és uralkodj!

Orbán az euroszkeptikus, populista erők vezére szeretne lenni

Záporoznak a bírálatok, amiért a magyar kormány a magas kitüntetésnek számító lovagrendet adományozta a rasszizmussal és antiszemitizmussal vádolt Bayer Zsoltnak, és az ügy egyben ráirányította a figyelmet Orbán Viktor nézeteire – írja az USA Today. Tiltakozásul már több, mint 100-an küldték vissza a saját elismerésüket, köztük Tom Lantos lánya. Balogh Éva, az Amerikában megjelenő Hungarian Spectrum blog szerkesztője úgy értékeli, hogy az újságíró, a kormányfő réges-régi barátja, a Fidesz társalapítója, a rasszista és zsidóellenes ömlengések élharcosa.

Merkel: „senki se próbálkozzék kiscsoportos megoldással” – üzenet a visegrádiaknak?

Az egységet kívánják demonstrálni a mai és holnapi csúcstalálkozón az unió tagországainak vezetői, ám a felszín alatt az látható, hogy erősen megosztottak reformok, illetve annak kapcsán, hogy miként kell tárgyalni a britekkel a kilépésről – állapítja meg a The Wall Street Journal. A németek, a magyarok és a lengyelek időt akarnak hagyni Londonnak, mások olyan gyorsan meg akarnak szabadulni az Egyesült Királyságtól, amennyire csak lehetséges. Cameron azt jelezte, hogy ő őszig várna az egyeztetések megkezdésével. De ott is jól látszanak az ellentétek, hogy elmélyítsék az integrációt, vagy inkább a nemzeti szuverenitásra helyezzék a hangsúlyt. A lengyel külügyminiszter arról beszélt, hogy ha bárki belső magot akarna létrehozni, az az EU felbomlását idézné elő.

Szijjártói stílusban reagálnak a lengyelek a clintoni bírálatokra

The New York Times számára írt vendégkommentárjában a Le Monde volt főszerkesztője arra mutat rá, hogy az osztrák elnökválasztás most vasárnapi 2. fordulója figyelmeztetés a Nyugatnak. Előfordulhat: hétfőn arra ébred, hogy a nácizmus veresége óta először az egyik tagállamának demokratikusan megválasztott szélsőjobbos államfője van. Továbbá elképzelhető, hogy egy hónap múlva Nagy-Britanniában megszavazták a kiválást. És még az is belefér, hogy a jövő áprilisban Le Pen győz a francia választások első menetében. Meg az sincs kizárva, hogy mégis csak beköltözik a Fehér Házba Trump. Itt egyáltalán nem orwelli képekről beszélünk, hanem határozott irányzatról Európában, illetve a világban.