ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: fékek és ellensúlyok

Orbán álma: „magyar szállodában a takarítónő is magyar legyen”

A Der Standard című osztrák lap a dpa német és az APA osztrák hírügynökség tudósítása alapján beszámol arról, hogy Orbán Viktor tegnap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján az ország etnikai homogenitásának megőrzése mellett, a bevándorlás ellen szónokolt. Orbán jelentőséget tulajdonít annak, hogy egy magyar szállodában a takarítónő is magyar legyen – olvasható a beszámolóban. A magyar kormányfő kijelentéseiről az AFP francia hírügynökség is hírt adott, mondván, Orbán a gazdasági növekedés szempontjából fontosnak tartja az etnikai homogenitás fenntartását. Ugyanez az elem felkeltette az STA szlovén hírügynökség figyelmét is, amely szintén beszámolt a magyar miniszterelnöknek az etnikai homogenitással kapcsolatos kijelentéséről.

A Világbank szerint Magyarország még korruptabb lett Orbán alatt

A The Washington Post kommentárja azt kérdezi, biztos-e, hogy a fejlett demokráciák eredendően stabilak. Az amerikai alapító atyák például nem a népben, hanem a fékek és ellensúlyok rendszerében bíztak, de hát ott van napjainkban Magyar- és Lengyelország, két fejlett állam, ahol voltak megfelelő beépített, intézményes biztosítékok, Budapest és Varsó mégis eltávolodik a demokratikus normáktól. A demokrácia világszerte hanyatlóban van, ideértve hogy bizonyos országok semmibe veszik a sajtószabadságot és lecsapnak a politikai ellenzékre.

Orbán önjelölt rémkép a nyugati liberális rend számára

Orbán Viktor a népszavazással tömegtámogatást akar, hogy az Európai Unió a jövőben ne telepíthessen menedékkérőket a tagállamokba – tudósít a The New York Times/Fox News/AP. Azt reméli, hogy példáját más országok is követik majd. Bírálók szerint ugyanakkor a közvélemény-kutatások az erősödő idegengyűlöletről tanúskodnak, ami a kormány kampányára vezethető vissza. Ám nem biztos, hogy meglesz az érvényességhez szükséges részvételi arány. Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól úgy fogalmaz: fontos, hogy polgárként beleszóljunk a dolgokba, ám mivel a kérdés alávaló, a szervezet arra szólít fel mindenkit, hogy adjon le érvénytelen szavazatot.

„A Führer-demokrácia, mint Európát fenyegető veszély” – Die Führer-Demokratie als Gefahr für Europa

Az osztrák Der Standard című napilap vendégkommentárjában a bécsi Egyetem egyik tanára megállapítja: az orbáni neo-tekintélyuralmi rendszer 1989 óta a baloldal kudarcára alapoz. „A Führer-demokrácia, mint Európát fenyegető veszély” című elemzésben Wolfgang Müller-Funk szerint hiba lenne a választás eredményére leereszkedő felháborodással reagálni, mert akkor a történteket csupán egy olyan nárcisztikus, felkapaszkodott ember lelkialkatára vezetnénk vissza, aki soha többé nem akar választásokat veszteni.