ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: feldolgozóipar

Paraguay, az új Eldorádó – hatalmas lehetőségek magyar befektetőknek

Egy kis ország a dél-amerikai kontinens közepén, amelyet egy hatalmas folyó oszt ketté, ez a régió legfőbb szállítási útvonala. Aranyló búza- és kukoricamezők, elképesztő arányú sertéstenyésztés. Diktatúrák sújtotta történelem 1989-ig, az utóbbi években nemzeti összefogáson alapuló demokrácia, szárnyaló gazdaság.

A statisztika szerint 5,8%-kal nőtt az ipari termelés februárban

Ez év februárjában az ipari termelés volumene 5,8%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés 2015 első két hónapjában 5,6%-kal magasabb volt, mint 2014 azonos időszakában. Ugyanebben az időszakban a mezőgazdasági termelői árak 8,1%-kal maradtak el az előző év azonos időszakitól. Ezen belül a növényi termékek ára 7,9, az élő állatok és állati termékeké 8,5%-kal csökkent.

A járműgyártásnak köszönhető az ipari termelés októberi növekedése

Hat százalékkal haladta meg az ipari termelés az egy évvel azelőttit az idén októberben. A termelés bővülésében elsősorban a járműgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok, továbbá az élelmiszeripar eladásainak növekedése játszott szerepet. A munkanap-hatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A termelés az év tíz hónapjában 0,7%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazított ipari termelési index októberben 0,5%-kal csökkent.

Az autóipar és beszállítói az ipari termelés motorjai

Szeptemberben az ipari termelés 5,5%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. A termelés bővüléséhez elsősorban – és továbbra is – az autóipar, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak növekedése járult hozzá. A munkanaphatástól megtisztított index 3,1%-kal emelkedett, mivel az idén szeptemberben eggyel több munkanap volt, mint egy évvel azelőtt. A termelés az év kilenc hónapjában az esztendővel ezelőtti szintet érte el. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazított ipari termelési index szeptemberben 1,8%-kal nőtt. Az ipari export az év kilenc hónapjában 3,4%-kal, szeptemberben 11,8%-kal emelkedett 2012 azonos időszakához mérten.

Tündérországi teljesítmény: 1,4%-kal csökkent az ipari termelés volumene augusztusban

Az ipari termelés volumene 1,4%-kal maradt el 2013 augusztusában az egy évvel azelőttitől. Az ipar növekedési motorja továbbra is a járműgyártás. A munkanaphatástól megtisztított index 0,9%-kal emelkedett, mivel az idén augusztusban eggyel kevesebb munkanap volt. A második legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés majdnem hetedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,3%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban az értékesítés több mint 60%-át kitevő hazai eladások visszaesése miatt. A feldolgozó-ipari rangsorban harmadik számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,6%-kal visszaesett. 

Júliusban 7,3%-kal csökkent a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása

Az ipari termelés volumene 4,8%-kal haladta meg júliusban az egy évvel azelőttit. A termelés bővülésében – a munkanaphatáson túl – elsősorban az élelmiszeripar, a gép, gépi berendezések gyártása, valamint a járműgyártás eladásainak növekedése játszott szerepet. A munkanaphatástól megtisztított index 2,5%-kal emelkedett. A termelés volumene az év első hét hónapjában 0,7%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index júliusban 0,3%-kal nőtt.


1 2 3 4 5 6 7   >