ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: győzelem napja

Matolcsyék megszállottan szórják a pénzt – omladozik az egészségügyi rendszer

Ellentmondások derültek ki a Nemzeti Bank költekezése körül, az MNB megszállottan szórja a pénzt, amióta két éve kb. 1,7 milliárd eurós nyereséget könyvelhetett el – írja a Financial Times. Más jegybankokhoz hasonlóan luxus ingatlanokat, műtárgyakat vett, egzotikus helyeken nyitott képviseleteket. Ám a legutóbbi leleplezések bizonyos tisztázatlan kiadásokról kellemetlen kérdéseket vetnek fel az Orbán-kormány számára. Így az urambátyámságról, és arról, hogy közpénzeket jogellenesen a kormánypolitika támogatására használtak fel, illetve hogy a bank forrásait az állami bevételek kozmetikázására fordították. 

Torgau – győzelem napi emléksorok

Európa sok országában május 8-án ünneplik a második világháború befejeződésének emléknapját. Ezen a napon tette le a fegyvert a náci Németország hadserege az Amerikai Egyesült ÁllamokNagy-BritanniaFranciaország és a Szovjetunió szövetséges hadereje előtt 1945-ben. (A képen Joseph Polowsky, írásunk főszereplője.)

Moszkvai üzenet – Európa, vigyázz!

Oroszország a náci Németország fölött aratott diadalra emlékezett a májusi győzelem napján, ám a fővárosban tartott ünnepség igencsak felemásra sikeredett. A díszszemlét és a koszorúzásokat beárnyékolták a földrészünket aggasztó gondok, elsősorban az ukrajnai konfliktus. Akadtak azonban rendezvények, amelyek üzenetét érdemes számon tartani. Közéjük tartozik Hanti Vilmos beszéde, amelyet az Ellenállók Nemzetközi Szövetségének (FIR) magyar elnöke egy moszkvai konferencián mondott el.

 

 
 

Oroszország – a győzelem napja előtt

A hetven évvel ezelőtti diadal megünneplésére, a náci Németország legyőzését fölidéző rendezvényekre készülődnek Moszkvában és Oroszország-szerte. Egyebek mellett erről is szó esett azon a sajtóbeszélgetésen, amelyet Vlagyimir Ny. Szergejev (a képen) nagykövet tartott hazája budapesti külképviseletének épületében. (Fotók: Farkas József György.)