ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: hírszerzés

Kibillenő egyensúly: félelem, elidegenedés, előítélet

Százak haltak és sebesültek meg 2015 januárja és 2016 decembere között az Európai Unió (EU) államainak területén elkövetett erőszakos támadásokban. Fegyveresek végeztek velük, öngyilkos merényletek áldozatai lettek vagy előre megfontolt szándékkal elütötték őket, miközben átkeltek az úton. A kegyetlen bűncselekmények célpontjai nem csupán az áldozatok, hanem a társadalmak voltak. Támadás érte az emberek életét és gondolkodásmódját is.

Tisztázódnak-e a mai Orbán–Kern-találkozón a félreértések a magyar–osztrák kapcsolatokban?

Mai, bemutatkozó látogatásán a menekültkérdésről tárgyal Budapesten az osztrák kancellár, így arról, hogy Ausztria a következő napokban 20 rendőrt küld a magyar-szerb határ védelmére – írja a Kurier. Ugyanakkor kényes pont lesz Orbán és Kern megbeszélésén, hogy Magyarország jó ideje nem hajlandó visszavenni azokat a menedékkérőket, akik rajta keresztül jutottak át a szomszédos országba, mondván, hogy azok igazából Görögországban léptek először be az EU-ba.

A terrotámadások (is) erősítik a szélsőjobbos, populista erőket

Szerbia követi a magyar példát és fegyveres erőkkel igyekszik véget vetni az egyre gyakoribb illegális határátlépéseknek – írja a The Washington Post/AP. Alig néhány nappal azután, hogy Magyarország még szigorúbb rendszert vezetett be a déli határ őrizetére, Belgrádban a miniszterelnök bejelentette, hogy katonai és rendőr-járőröket vezényelnek ki a bolgár és a macedón határra. 

Lengyelország a magyar forgatókönyvhöz igazodik

The New York Times úgy gondolja, hogy az uniónak a demokrácia útján kell tartania az eltévelygő országokat, már csak gazdasági megfontolásokból is. A kommentár szerint az EU-nak amúgy is van elég baja, ám ha egyes tagállamai meggyengítik a jogállamot, akkor az az alapértékeknek mond ellent. És ha nem érvényesül a jog, az rossz a befektetések szemszögéből. Lengyelország ebben a tekintetben a magyar forgatókönyvhöz igazodik, nálunk a nacionalista kormány korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét és megrendítette a jegybank függetlenségét.

Uroburos megtámadta a belga külügyminisztériumot

A belga De Standaard című lap az ország külügyminisztériumát érintő kibertámadásról tudósított. A német G Data vírusirtócég által felfedezett Uroburos kémprogramot most először észlelték egy európai uniós tagállam kiemelkedően fontos kormányhivatalában.

NSA-ügy: a megfigyelések beszüntetését követeli az Európai Parlament

Veszélybe sodródhat az Európai Parlament hozzájárulása az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi megállapodáshoz, ha az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség (NSA) nem hagy fel a tömeges megfigyeléssel, mondták a képviselők szerdán a megfigyelési rendszer hat hónapos vizsgálatát lezáró állásfoglalás-tervezetben.


1 2   >