ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: hadsereg

Orbán külpolitikai romhalmazon ül

Az európai ügyekért felelős német külügyi államminiszter nem tudja felfogni és politikai elmebajnak tartja, hogy egyes államok azt képzelik: a globalizált világban a visszaállamosítással sikereket lehet elérni – olvasható az osztrák Die Presse napilapban. Michael Roth ezt arra válaszul mondta, hogy a menekültkérdésben bizonyos államok nemzeti megoldással próbálkoznak. Emlékeztetett arra, hogy a brit népszavazás megmutatta: a nacionalisták és populisták hazugságokra, félelmekre és féligazságokra építik a kampányukat.

2. Magyar Hadsereg – Don-kanyar

Hitler Németországa 1941. június 22-én megtámadta a Szovjetuniót, a villámháborúnak elképzelt hadjárathoz néhány nap múlva Horthy-Magyarország is csatlakozott. A budapesti kormány a náci hadigépezet támogatása végett a keleti frontra, a magyar hadtörténelem minden bizonnyal legszörnyűbb vágóhídjára vezényelte a 2. magyar hadsereg alakulatait.

Orbán ellenségképet gyárt, amelyre hivatkozva uszíthat

Európában éppen az történik, amit Putyin akar és az orosz elnök dörzsöli a tenyerét, mivel az egész földrészen terjed a nemzeti önzés és a populizmus, sőt azzal fenyeget, hogy szétveri az uniót – írja a Die Welt. – Merkel már rájött, csak éppen későn. Az orosz államfő két éve, a kijevi Majdanon elszenvedett megaláztatás után határozta el, hogy véget vet az EU-nak, és már veszedelmesen közel jár céljához. Fő fegyvere ehhez az európai nacionalizmus és rasszizmus. Ahol felütik fejüket az Európa- és idegenellenes mozgalmak, ott megjelenik a rokonszenv is a putyini tekintélyelvű állam iránt.

Az ENSZ-főtitikár Ádernak: Magyarország tartsa tiszteletben a menekültek emberi jogait!

Az ENSZ főtitkára sürgette: Magyarország tartsa tiszteletben a menekültek emberi jogait, azzal együtt, hogy megérti, milyen gondokat okoz az országba naponta beözönlő sok ezer ember. Ban Ki Mun New Yorkban, a világszervezet közgyűlési ülésszaka alkalmából személyesen Áder Jánosnak mondta el aggályait, mármint látja, milyen nehézségekkel került szembe Magyarország a migránsválság kapcsán, de tisztelni kell az érkezők méltóságát és jogait – írja a The New York Times. A tudósítás hozzáfűzi: uniós tagállamok szerint a magyar kormány nem megfelelő módon bánik a nyugatra tartó menekültekkel. Különösen kifogásolják, hogy kerítés épült a szerb határ mentén, továbbá, hogy a hatalom vízágyút és könnygázt alkalmazott azok ellen, akik megpróbáltak bejutni az országba. 

Elegük van a svájci katonáknak a magyar csirkéből

A jövő évtől csak Svájcból származó élelmiszerek – kenyér, tojás, tej, sajtáru – kerülhetnek az ottani katonák asztalára. Hús esetében is csak a „Suisse Garantie” minősítés megengedett. Ezt a svájci hadsereg vezérkari főnöke rendelte el. Mivel a hazai agrártermékek drágábbak mint az import, ezért a hadsereg költéseit 1,5 millió frankkal megemelik. A hadvezetés a katonák panaszára reagált, akiknek elegük van az olcsó magyar csirke- és nyúlhúsból, amelyet szerintük ráadásul állatkínzással tenyésztenek – írja a Neue Zürcher Zeitung.

Az újságíró archívumából: Koreai kézfogások Kocsis Tamás „Sub-rosa – avagy megíratlan megírandók” című művének alábbi – eddig publikálatlan – részlete azzal a félszigetnyi, ketté osztott országgal, Koreával foglalkozik, amelyik a világpolitika  kényes vihargócainak egyikeként ma jóformán mindennapi szereplője a nemzetközi médiának. Ez akkor sem volt másként, amikor a szerző-újságíró – a hatvanas évek közepén – pekingi székhellyel a Magyar Távirati Iroda távol-keleti tudósítójaként a helyszínen figyelte a térség eseményeit. Ebben a minőségében kereste folyamatosan a válaszokat az „Ázsia Németországának” tekintett, a II. világháború győztes hatalmai által ott északira és délire kettéosztott Koreai-félsziget – úgy tűnik föl – egyfolytában bonyolult, szinte mindig egyszerre történelmi és aktuális okokból fakadó kérdőjeleire is. 

1 2   >