ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: harc

Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Brüsszel ellen Európa nacionalistáit hívta szövetségbe Orbán

Nem hagyta hidegen Orbán március 15-i beszéde Európa és Amerika sajtóját. A The New York Times a Reuters tudósítása alapján kiemelte, hogy Európa nacionalistáit hívta szövetségbe a magyar kormányfő szemben a brüsszeli álszent szövetségesekkel. Az alkotmányra és a rendre hivatkozva békés lázadásra szólította fel azokat, akik a Brexit alapján hasonlóan gondolják, mint ő: hogy a nemzeti szuverenitásnak kell nagyobb teret adni a brüsszeli bürokráciával szemben. A kormányzást ezért továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartani – fogalmazott a többezres tömeg előtt Orbán – így a The New York Times.

Nyugtalanság az unióban Lengyelország lopakodó orbanizálódása miatt

Az Ákos kontra Telekom-vita kapcsán a Der Standard úgy értékeli, hogy aki megmukkan Magyarországon, az számíthat rá, ha gondjai lesznek a kormány miatt. Az „Orbán világképe” című írás szerint azonban azt nem lehet elvitatni a magyar miniszterelnöktől, hogy szinte mindenki másnál megbízhatóbb. Amikor az elmúlt években bármikor bekerült a szalagcímekbe, mindig olyan lépésről volt szó, amely aggályosnak minősült a demokrácia szemszögéből.