ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: határ

Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (3.)

Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.

Orbán egyedül támogatja Trumpot az EU kormányfői közül

A német hírügynökség összefoglalja, hogy bizonyos államok miként állnak hozzá az amerikai választásokhoz. Magyarországról szólva a DPA azt írja, hogy a jobboldali-nacionalista Orbán Viktor az egyetlen olyan miniszterelnök az EU-ban, aki kinyilvánította rokonszenvét Trump iránt. Egészen pontosan azt mondta, hogy a republikánus jelölt politikája jó Európa számára és az életet jelenti Magyarországnak. Az elemzés hozzáteszi, hogy Orbán is uszít a menekültek ellen, és elutasítja a „demokrácia exportját”. Mindkettejüknek vannak oroszbarát hajlamai, ami azonban csak a magyar politikusra áll Kelet-Európában. A többiek a saját szemszögükből fenyegetőnek találják, hogy Trump közeledik Moszkvához.

Az amerikai demokraták nyíltan semmibe veszik Orbánt

A Die Welt úgy ítéli meg, hogy alighanem a lengyel főváros állította Merkelt ingadiplomáciájának legkeményebb feladata elé, hiszen a Szydlo-kormány hevesen bírálja a kancellár menekültpolitikáját, a már befogadott menedékkérők elosztásából pedig bohózat lett – részben éppen a lengyelek hozzáállása miatt. A migránsok kapcsán a házigazda már korábban világossá tette, mit gondol arról, ha az EU túl gyakran avatkozik be a nemzeti ügyekbe, nála a szuverenitás a leggyakrabban előforduló szó.

Rémálom a senki földjén fegyveres kopaszokkal

Die Welt német konzervatív újság Ásotthalom példáján mutatja be, milyen az, amikor volt kidobó fiúk vadásznak a menekültekre. Röszkénél, a senki földjén rettenetes körülmények között vegetálnak a menedékkérők, várják, hogy beengedjék őket. Előttük áthatolhatatlan szögesdrót. Aki mégis átjut rajta, azt üldözőbe veszik a kérlelhetetlen mezőőrök. Ha a polgármesteren, Toroczkai Lászlón múlnék, az európai megoldás egy részét a szöges bakancs, katonai nadrág és mordály jelképezné. Pontosan ilyen az a 38 éves, kigyúrt, tetovált ásotthalmi férfi, aki pár hónapja még egy diszkóban volt ajtónálló. 

Orbán folytatja menekültellenes játékát

Az Európai Unióban tapasztalható kihívó magatartás próbára teszi a Bizottság tekintélyét, pedig a testület már eddig is áldozati bárány volt több tagállami politikus szemében – olvasható a Financial Times-ban. A sortüzet a brit népszavazás nyitotta meg, utána egyes kelet-európai vezetők Juncker fejét követelték. A legfenyegetőbb azonban mindazok számára, akik kitartanak az európai terv mellett az, hogy egyes országokban terjed a „nem engedelmeskedem”-felfogás. Az EU a jóhiszeműségen, a jog tiszteletén alapul, és most ezek a bizalmi kötelékek több fronton is szétfoszlani látszanak. 

Magyarország tengelyt akaszt Ausztriával – várható-e kiegyezés?

Újabb konfliktus van kialakulóban Magyarország és Ausztria között, miután a magyar fél egyértelműen visszautasította, hogy visszavegye az osztrák hatóságtól azokat, akik nálunk léptek először az unió területére – adja tudtul a Die Presse. Kovács Zoltán szóvivő Bécsben határozottan közölte, hogy az Orbán-kormány nem kér a javaslatból, ily módon azonban a magyarok gyakorlatilag hatályon kívül helyezik a Dublini Egyezményt, miközben emberek ezreiről van szó. Az osztrákok a múlt ősz óta senkit sem toloncolnak vissza, mert a legfelső bíróság egy afgán anya és három gyermek ügyében kimondta: Magyarországon embertelen bánásmód fenyegeti őket.