ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: határellenőrzés

Budapest tudathasadásos játéka az Európai Unióval – a magyarok kapják a legtöbbet a brüsszeli pénzekből

A magyar népszavazás miatt a Brexit után három hónappal újabb veszély fenyegeti a Bizottság tekintélyét, ám a kihatás korlátozott lesz – írja a Financial Times. Először is nem kötelező referendumról van szó. Azután a kvótadöntésről szól, de az gyakorlatilag halott. Harmadrészt pedig a törökökkel kötött egyezménynek köszönhetően a Balkánon keresztül nagymértékben visszaesett a menekültek beáramlása, így nem lesz kötelező betelepítés. Orbán ily módon alapvetően a hazai közönségnek játszik. 

A demokrácia törékenyebb, mint sokan vélik – a politikát mindenütt eluralták az indulatok

A visegrádi országok kevésbé központosított uniót akarnak és határozottan lépnek fel az alapító atyákkal szemben – kezdi cikkét a The Guardian. A britek kilépése azonban megnehezíti számukra, hogy hallassák hangjukat. Pl. mindjárt nem hívták meg őket az EU hat eredeti tagjának berlini tanácskozására, ahol a házigazda német külügyminiszter a mind szorosabb együttműködés mellett tette le a garast, éspedig az euró-övezet keretében. A magyarok, lengyelek, csehek nem vették át a közös fizetőeszközt, így számukra lidércnyomás a kétsebességes Európa, mert ez esetben nemigen tudnák érvényesíteni az érdekeiket.

Ezt megkaptuk: hétfőtől ellenőrzik az Ausztriába belépőket – vissza a vasfüggönyhöz

Magyarország nemcsak a kerítéssel igyekszik elriasztani a menekülteket, hanem közzétett egy filmet is, de az olyan, hogy ha nem írnák ki benne, hogy az ország minden eszközzel megvédi határait, akkor azt lehetne hinni, hogy a kormány egy amatőr háborús filmet forgatott – tudósít a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ám a dolog véresen komoly, Orbán közölte is, hogy nem lenne jó, ha újabb menekültek érkeznének.  Ugyancsak evégett rendezik meg a népszavazást. A filmnek különben volt előzménye: a szélsőjobbos ásotthalmi polgármester már tavaly nyáron feltett az internetre egy hasonló videót, abban üldöztetéssel, büntetéssel, őrizettel fenyegetik a menedékre vágyókat. 

Határzár-építés, menekültek – a magyar miniszterelnök gerjeszti az előítéletet

Kelet-Európa ismét összecsapásra készül Berlinnel, ezúttal az Északi Áramlat újabb gázvezetékének terve miatt – írja a Financial Times. A kilenc ország az Európai Tanács elnökének küldött levélben sürgeti az előkészítés leállítását, mert úgy véli, hogy az unió vezető állama a saját gazdasági érdekeit a többiek energiabiztonsága elé helyezi. A 9-ek azt akarják, hogy a kérdést vitassák meg a decemberi EU-csúcson, mert ily módon igyekeznek nyomást gyakorolni arra, hogy Brüsszel vonja vissza a beruházáshoz adott jóváhagyását. 

Magyarországon súlyos veszélyek fenyegetik a sajtószabadságot

Az egyik nemzetközi civil szervezet szerint Magyarországon több vonatkozásban is komoly veszélyek fenyegetik a sajtószabadságot – írja az EurActiv. A Média-átláthatóság Központ hangsúlyozza: a véleménynyilvánítás szabadsága a demokratikus társadalmak egyik alappillére, ám a földrész középső és keleti felén egy sor országban nem lehet a média sokszínűségéről beszélni. A nem kormányzati szervezet az Európai Parlament megbízásából végzett felmérést,és arra jutott, hogy nálunk és Bulgáriában különösen nagy a kockázat, mármint, hogy a szabályozás oldaláról mennyire lehetséges politikai ügyekben a tisztességes, kiegyensúlyozatlan és elfogulatlan újságírás.

Bizottsági állásfoglalás az osztrák átmeneti határellenőrzés bevezetése kapcsán

Az osztrák hatóságok tájékoztatták  az Európai Bizottságot arról, hogy Ausztria átmenetileg ellenőrzést vezet be az uniós határain, különösen a Magyarországgal határos szakaszon, egyúttal az olaszországi, szlovákiai és szlovéniai határain is. A tagállamok közötti határellenőrzés ideiglenes bevezetésére válsághelyzet esetén lehetőséget nyújt a Schengeni Határ-ellenőrzési Kódex. A jelenlegi ausztriai  helyzet a jelek szerint teret enged e szabályok alkalmazásának.


1 2   >