ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: határkerítés

Orosz módszerek Magyarországon: folyamatosan romlik a jogállamiság

A hamburgi Die Welt terjedelmes interjút közölt Heinrich August Winkler történésszel, és abból kiemelte, hogy az Európai Unió ma már nem tekinthető értékközösségnek, miután a liberális demokraták ellen kihívást intézett a magyar Orbán Viktor, a lengyel Jaroslaw Kaczynski és az amerikai Donald Trump. A liberális és az illiberális erők közötti kultúraharc szemtanúi vagyunk mind az Egyesült Államokban, mind a transzatlanti nyugaton – fogalmazott a történész, aki szerint a liberálisok számára a Trump-kihívás azzal jár, hogy újra kell éleszteniük az európai építkezés tervét. Winkler szerint a Nyugat története az értékek elhanyagolásának, majd újrafelfedezésének, az önkorrekciónak a története.

A populista Orbán szellemi hadiállapotba helyezte Magyarországot

A bécsi migrációs csúcson egyetértettek abban, hogy zárva kell tartani a Balkánt a menekültek előtt, ám a nyílt vitán túlmenően a találkozó szinte semmiféle eredményt nem hozott – összegez a Neue Zürcher Zeitung. Orbán Viktor szokás szerint nem tett lakatot a szájára: arról beszélt, hogy ezúttal a szokásos uniós blabla nélkül tárgyaltak meg kényes kérdéseket is. Kifejtette: a magyar határt légmentesen lezárták. Ugyanakkor az osztrák kancellár szerint lehetetlen tökéletesen elreteszelni a határokat, itt közös intézkedésekre van szükség, hogy elkerüljék az egyoldalú nemzeti lépéseket.

Wałęsa fia követeli: zárják ki soraikból a Fideszt az európai konzervatív pártok

Balog Zoltán úgy látja, hogy Asselborn és Schulz Európát, az összefogást veszélyezteti. A miniszter a német Die Welt napilapnak adott interjúban azt kérdezi a luxemburgi diplomácia vezetőjének kijelentése kapcsán, hogy olyasvalaki beszél szolidaritásról és közös értékekről, aki egy adóparadicsomot képvisel? Mint mondta, nagy baj, hogy az EU-ban még mindig érvényesülni tudnak olyan politikusok, akik nincsenek tisztában a valósággal, nincs hatásos receptjük a gondokra, viszont annál agresszívabban keresnek bűnbakokat.

Elmaradt a nyalakodós kézcsók: Merkel csak biccentett Orbánnak Varsóban

A The Washington Post azt emeli ki Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszédéből, hogy Magyarország (értsd: a budapesti kormány!) még erősebb kerítést akar emelni a déli határon, mert úgy véli, hogy csak így lehet feltartóztatni a migránsok rohamát, ha az ismét megindul. A tudósítás emlékeztet arra, hogy a kormányfő méregnek is titulálta a menekülőket, azt azonban nem árulta el, hogy mikor kezdődik az építkezés, de szerinte a határzár képes lesz akár több százezer embert is megállítani. Ha másként nem megy, erővel, és ezt Magyarország meg is teszi majd hangsúlyozta.

Csalárdsággal megvalósított gyerekkori álom? – Uniós vizsgálat Orbán vasútkája miatt

Az unió vizsgálatot indít a felcsúti kisvonat ügyében, mert félő, hogy Magyarország csalárd módon költött 2 millió eurós közösségi támogatást a miniszterelnök gyerekkorának két színhelyét összekötő vasúti pálya megépítésére– jelentette a The Daily Telegraph. A kormány azt állította, hogy naponta 2500–7000 utas használja majd a vonalat, de az első hónap adatai szerint naponta csupán 30-an utaznak rajta, pedig hivatalosan turista-attrakcióról van szó. Egy utas azt mondja, a legnagyobb csábereje abban van, hogy a semmiből jön, oda is megy – a semmin keresztül.

Zágráb akkor sem épít határzárat, ha Magyarország nem enged be több migránst

A horvát külügyminiszter úgy válaszolt arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha Magyarország lezárja a határát Horvátország mentén, hogy ezzel a témával az uniónak már azelőtt foglalkoznia kellett volna, mielőtt a magyar fél hozzálátott a kerítés felhúzásához – írja az osztrák Die Presse. Úgy értékelte, hogy a határzár nagyon rossz ötlet, elsősorban a magyarok számára, hiszen nem oldja meg a válságot, viszont elszigeteli az országot, mi több, ez az egyetlen hatása. Vesna Pusić hozzátette: az EU-ban nem így szokták megoldani a gondokat. Ugyanakkor közölte, hogy a két állam jelenleg teljes mértékben együttműködik a menekültek továbbszállításában. Megjegyezte egyúttal, hogy ezeket az embereket semmilyen fal nem állítja meg, és Zágráb biztosan nem épít határzárat, még akkor sem ha Magyarország nem enged be több migránst.